Mitt i våldsvågen – så säger M och S om att samarbeta

I Linköping vill M och S att partierna samarbetar nationellt mot gängkriminaliteten. I Norrköping är Olle Vikmång (S) öppen för samverkan – Sophia Jarl (M) är mer tveksam. "Symboliska pratmöten är inget jag jobbar med", säger hon.

"I det här läget vi befinner oss i just nu måste vi lägga prestigen och det politiska spelet åt sidan", säger Olle Vikmång.

"I det här läget vi befinner oss i just nu måste vi lägga prestigen och det politiska spelet åt sidan", säger Olle Vikmång.

Foto: Thomas Möller/Mikael Pihlblad/Eva Jensen

Norrköping2023-09-28 20:21

Dagen efter den allvarliga sprängningen i Ekholmen, då bland annat delar av en fasad på ett flerfamiljshus sprängdes bort, gick toppolitikerna i Linköping – Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) – ihop och krävde att deras partier börjar samarbeta på en nationell nivå mot gängkriminaliteten. Duon styr sedan valet Linköping.

– Det är läge att lägga prestigen åt sidan, sa Niklas Borg till Corren.

– Personligen är jag trött på småtjafset och den pajkastning som pågår på nationell nivå, sa Kristina Edlund.

undefined
Efter explosionen i Ekholmen värnade Linköpings toppolitiker Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) om ett nationellt enande i sina partier.

Drygt fyra mil öster om Linköping finns en annan östgötsk stad som också fått sin beskärda del av sprängningar och skjutningar. Så frågan är given – skulle Sophia Jarl (M) och Olle Vikmång (S) kunna tänka sig samarbeta mot gängkriminaliteten?

Alla som följt debatten i Norrköping den senaste har nog noterat att Jarl och Vikmång inte verkar överens om någonting – oavsett det gäller kulturen, statsbidragen eller skolorna. Osämjan märks i sociala medier, artiklar och i kommunfullmäktige. 

Mot den bakgrunden passar vi ändå på att ställa fem frågor till företrädarna för Norrköpings två största partier om ett eventuellt samarbete.

Skulle du kunna tänka dig samarbeta med M/S i Norrköping?

– Min dörr som kommunstyrelsens ordförande är öppen för alla partier som har konkreta idéer och förslag. Det begränsas inte till Socialdemokraterna. Men jag tycker det blir svårt att göra gemensam sak med S, särskilt om det inte är över skarpa förslag. Symboliska pratmöten är inget jag jobbar med, säger Sophia Jarl.

– Ja, absolut. Norrköpingsborna förväntar sig att vi gör det. Det är helt nödvändigt att vi gör allt det som behöver göras. Vi har samarbetat tidigare och nu när vi ska lägga fram tilläggsbudgeten är det väl ett utmärkt tillfälle att lägga käbblandet åt sidan, säger Olle Vikmång. 

undefined
Olle Vikmång (S) och Sophia Jarl (M) har lite olika synpunkter på om deras partier skulle kunna samarbeta för att bryta den pågående våldsvågen som skakar Sverige och Norrköping.

Skulle du kunna tänka dig gå ihop med S och M i Linköping och höra av er till era partier i Stockholm?

– Att kräva ett samarbete utan att veta vad ett samarbete ska bestå av blir för mig märkligt. Vi har en regering som stöds av en stabil majoritet i riksdagen. De har med andra ord goda förutsättningar att genomföra sin agenda, säger Jarl. 

– Absolut. Den nationella och lokala politiken behöver hänga ihop. Skärpt lagstiftning och fler resurser till polisen måste hanteras nationellt. Vid förebyggande åtgärder, som att stoppa tillflödet av unga in i kriminalitet, så måste det jobbet göras ute kommunerna, säger Vikmång. 

Vad krävs för att kan tänka dig samarbete?

– Jag samarbetar gärna över konkreta saker, men just nu upplever jag att Socialdemokraterna har valt en roll där de bara kritiserar det Borgerlig samverkan och Sverigedemokraterna gör. Det begränsar sannolikheten att vi skulle hitta saker att samarbeta över. Men har någon goda idéer så lyssnar vi givetvis, säger Jarl.

– Jag ställer inga som helst krav. Jag tycker vi kommit till en tidpunkt där båda partierna kan konstatera att vi förutsättningslöst borde kunna sätta oss ner och hjälpas åt med att plocka fram konkreta förslag, säger Vikmång. 

undefined
Skottlossningen i Hageby är ett exempel på den våldsvåg Norrköping just nu befinner sig i.

Vore det ändå inte en stark markering om M och S i två av länets största kommuner gick ihop och ställde krav om samarbete mellan partierna på nationell nivå?

– Det är ju lite skillnad mellan Linköping och Norrköping. I Linköping är det M och S som styr i minoritet, vilket kanske gör det mer nödvändigt att göra gemensam sak även nationellt. I Norrköping är vi redan en stabil majoritet som är överens, säger Jarl.

– Våra partier i de här två kommunerna har varit framgångsrika i frågor vi drivit tillsammans, som Ostlänken. Och i det läge vi befinner oss i just nu, där det är barn som dör och oskyldiga Norrköpingsbor får sina hem söndersprängda, måste vi lägga prestigen och det politiska spelet åt sidan, säger Vikmång. 

Hur troligt är det att era partier enas nationellt?

– Vår regering har majoritet för sin reformagenda. Finns det ytterligare förslag som leder till ett tryggare Norrköping, som till exempel Socialdemokraterna har arbetat fram, vet jag att justitieministern lyssnar. Och jag kommer lyssna på lokala oppositionsföreträdare, säger Jarl.

undefined
Sommarens detonation på Slottsgatan var ett av de första händelserna i våldsvågen.

– Det är jättesvårt att bedöma. Men på nationell nivå måste man inse att de här problemen inte kommer att lösa sig över en mandatperiod, Oavsett vilken regering som sitter nästa gång så kommer de ha samma problem. Det behövs en långsiktig strategi, säger Vikmång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!