Rättegången pågår: Kvinnan erkänner skotten på Smedjegatan

Under onsdagen inleddes rättegången gällande mordet på Värmlandsgatan och de två skottlossningar som inträffade i slutet av förra året. Rättegången knyter samman flera brott som skedde under höstens våldsvåg mellan de kriminella nätverken i Norrköping.

Bild tagen efter mordet på Värmlandsgatan den 20 december 2023.

Bild tagen efter mordet på Värmlandsgatan den 20 december 2023.

Foto: Polisen

Norrköping2024-07-10 21:26

Nyheten i korthet

  • Rättegången om mordet på Värmlandsgatan och två skottlossningar i Norrköping som ägde rum förra året har inletts i Stockholms tingsrätt.
  • En 20-årig kvinna erkänner att hon sköt in i en lägenhet på Smedjegatan och står nu åtalad för försök till mord och grovt vapenbrott. Men hon hävdar att hon agerade på egen hand, vilket åklagaren inte håller med om.
  • En 24-årig man står också åtalad för samma brott och misstänks ha beordrat kvinnan att utföra dådet. Han står också åtalad för ett annat försök till mord och grovt vapenbrott.

Under onsdagen startade rättegången i Stockholms tingsrätt som rör flera allvarliga brott som begåtts i Norrköping. Åklagare Anna Hjorths sakframställan pågick under hela dagen där hon beskrev händelseförloppet vid skjutningen i Klockaretorpet, skotten genom en lägenhetsdörr på Smedjegatan och mordet på Värmlandsgatan utanför en matbutik.

undefined
Bild tagen efter mordet på Värmlandsgatan den 20 december 2023.

Rättegången tog under onsdagen avstamp den 15 november 2023 när en lägenhet besköts på Smedjegatan. För brottet står en 20-årig kvinna åtalad för försök till mord alternativt grovt olaga hot samt grovt vapenbrott. Tidigare har kvinna nekat till alla anklagelser, men under onsdagsmorgonen meddelade hennes advokat Viktor Banke att hon nu erkänner delar av brottet. Kvinnan medger att hon har skjutit in i lägenheten på Smedjegatan, och därmed erkänner hon brotten grovt vapenbrott och försök till mord. Kvinnan hävdade att hon agerat på egen hand, en bild åklagaren inte delade.

Enligt åklagaren utförde hon dådet på uppdrag av en 24-årig man. Därför står även mannen åtalad för försök till mord alternativt grovt olaga hot.

undefined
Bilden är tagen av ett vittne och föreställer en person som väntar på Smedjegatan medan 20-åringen genomför skjutningen.

Enligt åklagaren är inte skotten på Smedjegatan det enda 24-åringen beställt. Dagen efter den skottlossningen skedde ytterligare en skjutning, denna gång mot en bostad i Klockaretorpet. För den skjutningen åtalas 24-åringen för försök till mord och grovt vapenbrott tillsammans med en tidigare ostraffad 16-årig pojke.

Det tredje brottet som avhandlades under onsdagen var mordet på Värmlandsgatan. Även här står den 20-åriga kvinnan åtalad, nu för mord och grovt vapenbrott. Försvaret och åklagaren är överens om att kvinnan har befunnit sig på platsen, men om det var hon som sköt det 17-åriga offret till döds råder det olika uppfattningar om. Försvaret menar att det ska ha varit en tredje person som avlossat de dödande skotten.

– Hon blev tillsagd att bestämma träff med 17-åringen, enligt advokat Viktor Banke.

Viktor Banke sa också att rättegången framöver kan komma att handla om kvinnans uppsåt, snarare än själva händelseförloppet. Han beskrev i sin sakframställan att 20-åringen i fallet med Smedjegatan riktat vapnet nedåt och att hon därför sett till att inte orsaka allvarliga skador.

– Hon har varit pressad att genomföra skjutningen, uppgav Viktor Banke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!