Första doktorspromotionerna i Norrköping
Rusa! Så många doktorshattar har aldrig setts i Norrköping. I dag blommar lärda män och kvinnor upp - i industrins högborg.
- Inte ett dugg nervös, men festligare än så här kan inte en världspremiär bli. Hans Lundberg är director musices och leder promovendi och blåsarsymfoniker i De Geerhallen.
Foto:
Just nu ligger kransarna
i fuktade paket, medan hattarna prövas en sista gång. Kanske måste de vidgas, symbolen för frihet som slavarna fick rätt att bära i gamla Rom när de frigavs. Och så ringen - tecken på att man vigts med den visa Sofia. Mästarbrevet följer som ett "brev på posten".
- Släng ut vänsterkardan, bara!
Blått, rött och grönt
Hans Lundberg är akademiskt raljant. Sedan 1986 har han stått i rampljuset, men aldrig
i De Geerhallen.
Inte heller experten i cellbiologi, Claes Hildebrand.
- Vackert! utbrister han i det blå stolhavet.
Där en blå kvadrat, en röd cirkel och gröna linjer svävar över scenen. Allt finurliga symboler för teknik, hälsa och filosofi. Mobilerna har tidigare bara kunnat ses i Linköpings konserthus. Men nu får de taket att lyfta i Norrköping.
Clas Hildebrand ska promovera ett dussin nya doktorer i medicin. På klingande latin.
- Men de flesta förstår ju inte vad jag säger, så jag måste hålla tal på svenska.
Rara ärtor
Synd på så rara ärtor, kan tyckas. Kort-kort dessutom.
- Som att sitta i en myrstack, förklarar han, alla dessa avhandlingar skapar ett mönster. Är det så att vi förstår allt mindre, eller blir vi mer vetande?
Han frustar av glädje över att få vara promotor, en ärebetygelse som bara sker en enda gång i livet.
- Släpp taget! Hans Lundberg övar med 32 doktorer, som trillar in i De Geerhallen efter en "akademisk" kvart. Det gäller att med grace och värdighet hälsa på promotorn och inte fastna med kardan. Att buga och niga för publiken är också en konst.
Håll i hatten, varnar Hans Lundberg. Som sätter vänster ben bakom höger och sjunker ner i den mest perfekta hovnigning.
- Det här är ett skådespel, konstaterar han. Lön för mödan efter flera års hängade över böckerna.
Allt medan Björn Kruse, som själv promoverats i Linköping, klarar strupen.
- Skånska förstår säkert alla, gissar professorn i medieteknik, men talet till promovendi är inte klart ännu.
Kändisar
Tora Friberg, orakel i kultur och samhälle, har vanan inne som promotor. Var hälsad, filosofie doktor, upprepar hon.
Norrköpingsbon Jörgen Sahlberg, som disputerade i somras, står och stampar. "Nu väntar det roliga."
En och halv timme varar ceremonin. Sedan går alla till Värmekyrkan för middag - under tält eller bussas. Festligare kan det knappast bli. Efteråt går grötlunken tillbaka - för dans och vickning i De Geerhallen.
- Detta är historia, understryker Hans Lundberg, och det är inte avgjort om promoveringen ska fortsätta i Norrköping. Så det gäller att passa på.
Förutom en rad kända Norrköpingsbor kan man få se landshövdingen Björn Eriksson och förre ambassadören Gunnar Lonaeus i Skärkind som får förtjänstmedaljer. Men också femton professorer som ska installeras i sina ämbeten.
- Det har aldrig gått snett, anser Hans Lundberg, fast roligast var när H M Drottningen skulle bli hedersdoktor. H M Konungen missade processionen. Den startade när musiken satte igång. Själv rusade jag ut efter kungen och hand i hand gjorde vi entré. Sist av alla. Räddare säkerhetsvakter har jag aldrig sett.
Pingvinberg
Inför premiären i Norrköping fick deltagarna ett helt dygn att smälta övningarna. I dag bör inget gå fel. Några uppslitsade eller djupt urringade doktorer lär inte dyka upp.
- Mörkt, långt och täckt är vad som gäller, säger Hans Lundberg. Unga kvinnor tror ibland att detta är en bal, men det är ju en akademisk högtid. Med hög hatt.
Marskalkar står beredda att hjälpa alla upp på scenen. Åsa Pia Svallin och Ann Winzell blev tillfrågade av övermarskalken Anna Trinks.
- Klart man söker bland vänner. Prydlig och ordentlig är viktigt, anser hon.
Tillsammans med Anders Hofstedt ansvarar hon för att alla statister - nästan hälften kvinnor - hittar sin plats. På Norrköpings första "pingvinberg".
Med gott om plats för alla glada laxar i Strömmen att titta på. Nöjet är gratis.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!