Förslaget: Ta bort gatstenen – asfaltera Drottninggatan

När det stora spårarbetet drar igång på Drottninggatan bör gatstenen bytas ut till annat underlag, menar Anders Sköld, Kommunals skyddsombud för buss- och spårvagnsförare på Transdev. "Det skulle förbättra både vår arbetsmiljö och trafiksäkerheten", säger han.

"Ett utmärkt tillfälle att ta bort gatstenen och ersätta det med annat underlag", säger Anders Sköld, skyddsombud för buss- och spårvgansförarna i Kommunal om de kommande spårarbetena.

"Ett utmärkt tillfälle att ta bort gatstenen och ersätta det med annat underlag", säger Anders Sköld, skyddsombud för buss- och spårvgansförarna i Kommunal om de kommande spårarbetena.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2023-04-19 15:35

Det var när vi berättade om det omfattande spårarbetet som väntar på Drottninggatan från Resecentrum till Trädgårdsgatan som Kommunals skyddsombud Anders Sköld reagerade.

– Ett utmärkt tillfälle att ta bort gatstenen och ersätta det med annat underlag, det skulle förbättra förarnas arbetsmiljö väsentligt, säger han.

undefined
Slitna spår och beläggning på Drottninggatan gör att underlaget blir ojämn och bullrigt. Kommunen ska nu utreda framtida ytskikt på Drottninggatan.
undefined
"Alternativet är att köra bussarna på andra gator än Drottninggatan, då slipper vi problemen,", säger Anders Sköld, skyddsombud Kommunal.

Spåranläggningen på Drottninggatan mellan resecentrum och Trädgårdsgatan lider av undermålig underbyggnad. Stora sättningar finns längs sträckan och en reinvestering är nödvändig för att kunna bibehålla funktion och driftsäkerhet. Arbetet är uppdelat i etapper där den första (Resecentrum–Saltängsbron) ska dra igång till sensommaren/hösten och den andra delen (från Saltängsbron–Trädgårdsgatan) ska upphandlas och dra igång framåt hösten 2024. När spårarbetena pågår ska spårvagnen ersättas med buss.

– Vi har kämpat för att få bort gatstenen där bussarna går sedan "Det stora lyftet" på 90-talet. Bussförarna riskerar ryggproblem eftersom underlaget blir ojämnt, det bullrar och skakar och vintertid när det är snö och is försämras trafiksäkerheten rejält då bromssträckan ökar. Det är också billigare att underhålla gatorna om det till exempel är asfalt.

– Alternativet är att köra bussarna på andra gator än Drottninggatan, då slipper vi problemen, säger han.

undefined
"Bussförarna riskerar ryggproblem eftersom underlaget blir ojämnt", säger Anders Sköld, skyddsombud Kommunal.

Ola Lindvall är platschef på Transdev som är entreprenör för kollektivtrafiken i Norrköping.

– Vår möjlighet att påverka är väldigt liten. Varken vi, bussförarna eller bussarna gillar kullersten. Det vore bra om det gick att byta ut det samtidigt som man gör spårarbetena. De skulle genast bli mycket bättre komfort för förare, passagerare och fordon.

En liten öppning kan det ändå finnas, avslöjar Gustav Flodén, enhetschef på Samhällsbyggnadskontoret.

– Vi ska i ett delprojekt utreda ytskiktet på Drottninggatan och hur det ska se ut framöver. Där spelar även de här synpunkterna en roll precis som tillgänglighetssynpunkten och drift och underhåll. Sedan är det klart att gestaltningen slår ganska högt eftersom det är ett så pass centralt stråk. Det får bli en balans mellan vad som är snyggt och praktiskt.

Kommer det att ske i samband med spårarbetena?

– Vi hoppas det men jag vågar inte svara på att vi når fram och det verkligen blir så, säger Gustav Flodén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!