Vid kommunfullmäktige den 20 juni klubbades förslaget för den nya bron över Motala Ström igenom. Nu börjar det även klarna kring själva huvudgatan i Johannisborgsförbindelsen – den nya östra ringdelen runt centrala Norrköping som ska knyta ihop E22 och E4.
En detaljplan som godkändes av samhällsbyggnadsnämnden i juni är just nu ute på samråd. Två samrådsmöten, ett öppet hus och ett digitalt, har hållits och fram till den 22 augusti går det bra att lämna in synpunkter på planerna.
– Det är ju semestertider just nu, så än är det inte så många som tyckt till, men det kommer nog när vi närmar oss hösten, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd och ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.
I den samrådshandling som tjänstemännen tagit fram så presenteras flera detaljer kring den nya huvudgatan som ska ingå i stadens övergripande vägnät. Huvudgatan ska gå mellan Lindörondellen i söder till Norra Promenaden i norr – motsvarande dagens Surgatan, i stora drag.
Den nya huvudgatan blir cirka 1,5 kilometer lång med körfält i vardera riktning och innehåller bland annat följande:
• Fyra stycken cirkulationsplatser
• Gång- och cykelvägar
• Gång- och cykelunderfarter för att korsa vägen planskilt och gång- och cykelunderfarter för att ta sig under den nya bron
• Alléträdplantering utmed vägen
• Anläggningar för omhändertagande av dagvatten
• Ytor för underjordiska ledningar (VA, dagvatten, el, fjärrvärme med mera)
I direkt anslutning till den nya planerade huvudgatan finns ett par byggnader som bedöms ha betydelse för områdets kulturhistoria. Den förvarningsbyggnad, uppförd av Holmens Bruk & Fabriks AB, som sticker ut med sin ovanliga pyramidform skyddas i detaljplaneförslaget genom ett rivningsförbud.
Planområdet omfattar i huvudsak de fyra stadsdelarna Risängen, Sylten, Saltängen och Slottshagen och är ungefär 15 hektar stort. Norrköpings kommun äger den största delen av marken och vattnet i området, mer än 80 procent, men cirka 20 000 kvadratmeter privatägd mark kommer behöva att användas för allmän plats.
– Här får vi köpa loss marken från de som äger den. Det handlar främst om företag, förklarar Reidar Svedahl.
Har ni fått några signaler om att man inte vill sälja marken?
– Nej, än så länge har det som sagt varit lugnt. Men min generella bild av företagare är att de förstår att vi måste ha ett bra transportsystem i vår stad. Jag tror inte det här ska innebära några problem, säger Svedahl.
Detaljplanen medger även ny industrimark, i huvudsak på ytor där allmän plats för gata tidigare varit främsta användningen. Industrimarken gör det möjligt för befintliga industrifastigheter att ordna utrymmen för parkering, lastning, lossning, upplag och mindre byggnader som kompletterar huvudbyggnaden.
När tiden för samråd gått ut, inleds nästa fas av planprocessen.
– Då ska man bearbeta planförslaget och ta hänsyn till eventuella synpunkter. Därefter tas den upp i samhällsplaneringsnämnden för beslut om granskning, säger Stina Andersson, planarkitekt vid samhällsbyggnadskontoret.
Väl ute på granskning finns det ytterligare ett tillfälle att lämna in skriftliga synpunkter.
Kommunen har av avsatt 672 miljoner kronor för den här aktuella delsträckan av Johannisborgsförbindelsen. Den beräknas öppna för trafik år 2026.