Det var den 1 september som Norrköpings kommun gick över från medborgarförslag till så kallade e-förslag. Via kommunens hemsida kan Norrköpingsborna lämna in förslag inom kommunens verksamhet. Andra kommuninvånare kan sedan gå in och rösta på förslaget.
Ett förslag publiceras i 60 dagar och när det når 200 röster lämnas förslaget till politikerna för beslut.
Redan nu kan vi konstatera att ett par ärenden ska plockas upp på politikernivå. Vid lunchtid den 14 september hade förslaget "Gratis skolbuss till ALLA skolbarn oavsett avstånd" fått i särklass flest röster; 1 007.
En annan fråga – vilket kanske egentligen inte kommer som någon större överraskning – som engagerar Norrköpingsborna är flygplatsens framtid. Förslaget "Lägg ned Norrköpings flygplats" har fått 319 röster och ska därmed tas upp i den aktuella nämnden. Även förslaget "Låt flygplatsen drivas av privat aktör" går bra (92 röster).
"Att Norrköpings kommun sedan 2006 äger stadens flygplats och subventionerar den med 30 miljoner kronor årligen är inte bara slöseri med skattepengar – det är direkt stötande", skriver Norrköpingsbon bland annat i sitt förslag.
Vidare skriver hen:
"I dag trafikerar charterflyg flygplatsen och den fyller ingen samhällsviktig funktion. Att Norrköpingsbor ska kunna göra nöjesresor som var och en är subventionerad med över 500 kronor kan inte ses som kommunens kärnuppdrag. I praktiken finansierar våra skattepengar ohållbara resor för den del av stadens invånare som redan har råd".
En som har en bestämd uppfattning – och vet att flygplatsfrågan engagerar – är kommunalrådet Reidar Svedahl (L), tillika ordförande i samhällsplaneringsnämnden.
– Jag tycker det är bra att så många har synpunkter kring flygplatsen, säger han.
Att döma av de som röstat verkar det vara fler som vill lägga ner flygplatsen?
– Den tolkningen gör inte jag.
Hur menar du att det ska tolkas?
– Det är ju fullt logiskt att det här förslaget om att lägga ner flygplatsen kommer vinna eftersom det bara går att rösta på det. Det finns ju inget motförslag om att flygplatsen ska finnas kvar. Alla de som vill behålla flygplatsen har ju inget alternativ att rösta på.
Svedahl ger samma förklaring i Facebookgruppen Norrköping. Något som väcker reaktion. Elin Tjernström, som också är med i gruppen, ifrågasätter lämpligheten i att kommunalrådet går in och kommenterar e-förslag så tidigt.
– Jag tänker att det är en del av den demokratiska processen att vi invånare ska kunna skicka in förslag och få dem sakligt bedömda. Om politiker kommenterar dem innan tänker jag att det kan finnas en risk att man till exempel inte vågar skicka in förslag, säger Elin Tjernström när vi pratar med henne.
Vi bollar över frågan till Liberalernas kommunalråd.
– Vi folkvalda politiker förväntas kommentera händelser och säga vad vi tycker. Om vi inte går in och svarar får vi skit för det. Vi i vårt parti gick ju till val på att bevara och utveckla flygplatsen, säger Svedahl.
En av trådarna i det pågående kultubråket är att Norrköpingsbor undrar varför inte kommunen sparar på flygplatsen i stället för kulturen?
– Om vi gör en jämförelse är flygplatsens självfinansieringsgrad fem gånger högre än Scenkonst Öst. De 30 miljoner kronorna som flygplatsen årligen har i skattefinansierade kommunbidrag är mindre än hälften av vad scenkonstbolaget får.
Båda två förslag gällande flygplatsen är röstbara till och med den 11 november.