När Socialdemokraternas oppositionsråd Olle Vikmång, Maria Sayeler Behnam och Andreas Bohlin presenterar sin skuggbudget gör man det i Navestad – ett av Norrköpings två utsatta bostadsområden, enligt polisens bedömning.
Det är ingen slump. Budgetförslaget präglas av den våldsvåg Norrköping befinner sig i. Det behövs bättre brottsförebyggande insatser – anser oppositionen.
– Våldsvågen kostar och kräver resurser. Det är nu kommunen måste ta på sig ledartröjan. Vi har inte råd att backa, vi måste göra mer. Det är det som krävs, säger Olle Vikmång.
En viktig del i att vända utvecklingen, enligt partiet, är att bryta segregationen. Och här är S i Norrköping redo att testa ett nytt och tämligen oprövat kort.
– Vi vill ge ett budgetuppdrag till kommunstyrelsen, kompetensförsörjningsnämnden och Hyresbostäder om att utreda förutsättningarna för krav på egenförsörjning för hyreskontrakt hos Hyresbostäder och privata hyresvärdar i våra mest segregerade bostadsområden, säger Maria Sayeler Behnam.
Men vad händer med dem som inte kan försörja sig på egen hand?
– De kommer självklart inte att kastas ut på gatan. En del av uppdraget är att prata med de privata hyresvärdarna, säger Maria Sayeler Behnam.
Enligt förslaget ska de som är beroende av försörjningsstöd i sin tur få förtur till hyreskontrakt i icke segregerade områden.
För att minska segregationen vill S också satsa 3,5 miljoner kronor på att få flera ungdomar – främst i utsatta områden – i jobb samt 2,5 miljoner kronor på språksatsningar för personal inom vård och omsorg.
Det S-budgetförslag som läggs fram till kommunstyrelsen den 3 juni har stora likheter med det förslag som Borgerlig samverkan och SD presenterade i förra veckan.
– Borgerlig samverkan verkar ha vaknat ... de har ju lagt fram en riktig sossebudget, säger Olle Vikmång och ler.
Utbildningsnämnden och socialnämnden föreslås att undantas besparingskrav. S vill även lätta något på svångremmen för kultur- och fritidsnämnden samt kompetensförsörjningsnämnden.
– Vi kommer alltid att prioritera skolan. De brutala nedskärningar som styret beslutat om är onödiga.
S hamnar på ett underskott på 102 miljoner – att jämföra med underskottet på 68 miljoner som det politiska styret landade på.
– Vi håller oss inom den riktlinje för god ekonomisk hushållning som vi beslutat om på kommunfullmäktige, konstaterar Olle Vikmång.