Forskarna diskuterar sådana som Håkan

Forskarna kliar sig i huvudet när de funderar över varför vissa inte tror på klimathotet. Vi har träffat just en sådan skeptiker.

Håkan Sjöström är skeptisk till klimathotet.

Håkan Sjöström är skeptisk till klimathotet.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2016-10-25 20:30

Män över 55 år är mer skeptiska till klimatforskningen än andra, menar de forskare som håller i konferensen i Norrköping. Det passar in på tidigare NT-fotografen Håkan Sjöström, 63 år, från Norrköping.

– Om det är något jag anser att vi i Sverige kan strunta fullständigt i så är det klimatlarmen, säger han som verkligen inte tänker sluta köra bil.

Håkan Sjöström låter tvärsäker men vill vara tydlig med att han inte är någon forskare eller sakkunnig. Han är dock djupt intresserad av frågan och utgår från det han tycker är logiskt när han tolkar information han hittar om klimatet.

– Jag började tvivla när alarmrapporterna var så hysteriskt överdrivna. Havet skulle stiga tre meter, det skulle bli så varmt att vi inte längre skulle kunna odla och i Sverige skulle vi få 6 miljoner klimatflyktingar. Det blev för mycket för mig när alla de här alarmisterna satte igång och jag tycker att det blivit för mycket politik där man lyssnar på dem som skriker mest, säger han och nämner några "överdrivna klimatföreläsare" och tar klimatgurun Al Gore som ett exempel.

– Jag letar inte efter fakta för skeptiker. Det jag tittar på är fakta från myndigheter som är offentliga för alla att läsa, säger han och nämner SMHI och motsvarande hemsidor i USA och England (NOOA och Metoffice).

– Visste du att jordens högst uppmätta temperatur (56,7 grader i skuggan) är från Death Valley i USA år 1913 och att isen visserligen smälter på delar av Sydpolen men blir tjockare vid Rysslands forskningsstation Vostok?

Han kan hitta bevis för motsatsen om det mesta som klimatforskarna lyfter fram.

– Det blir inte högre vattennivå om isen smälter på Nordpolen. Det är ju is på vatten och det vet väl alla att det inte blir mer i glaset när isen smält, säger han.

– Men om Grönlands isar skulle smälta, då blir det kris för det är is på berg, men i så fall måste det smälta utav bara den.

Han är själv övertygad om att temperaturerna på jorden varierar mer än forskarna tror och påpekar att mätningarna faktiskt inte började förrän 1880.

– Från 1880 till 2015 hade temperaturen stigit 0,8 grader. Det är väl inget ur ett historiskt perspektiv, säger han och tillägger att vi i Skåne hade Medelhavsvarmt under bronsåldern.

– Om det skulle bli två grader varmare i Sverige så skulle man i Stockholm få samma temperatur som i Tranås.

Något som verkligen får Håkan Sjöström att bli irriterad är vindkraftssatsningar.

– Man skrotade väderkvarnarna för att när bönderna kom och skulle mala blåste det inte tillräckligt. Att snickra upp nya på 2000-talet tror jag inte alls på, säger han och tillägger att vattenkraft och kärnkraft gör att Sverige faktiskt släpper ut så mycket mindre koldioxid än andra att vi inte behöver oroa oss.

Men det Håkan Sjöström kommit fram till är inte det forskarna säger.

Hur känns det att forskare har en konferens för att studera sådana som dig?

– Jo, det förstår jag väl att de vill! Vi är en nagel i ögat på dem och om samhället börjar tro på det vi säger så blir de ju utan forskningsanslag.

Tror du inte alls på den globala uppvärmningen?

– Visst kan det väl vara en uppvärmning och visst kan väl människan ha en liten del i det, men det som händer nu är politik, säger han.

Kallast och varmast

Varmaste uppmätta temperaturen: 56,7 grader i skuggan, Death Valley, USA år 1913.

Kallaste uppmätta temperaturen: -93,2 grader, Vostok, Sydpolen år 2015.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om