Nya Norrköpingspartiet har förklarat att de inte har någon ideologi, utan kan tänka sig att rösta med alla partier. Att nya lokalpartier är ideologilösa är väldigt vanligt. Det förklarar Johan Wänström, forskare i statsvetenskap vid Linköpings universitet. Ofta är det en reaktion på att man anser att traditionella partier blir för stela.
– Många gånger använder man istället begrepp som sunt förnuft eller liknande, säger han.
– Fördelen med att inte ha en ideologi är att det är lätt att fungera och hitta nya lösningar. Nackdelen är att det är svårt för väljarna att veta vad partiet står för och vad man kan förvänta sig av dem.
Att det är utbrytare från ett annat parti som bildar ett nytt är inte heller ovanligt. Att företrädarna samtidigt sitter kvar på sina poster händer också.
– Det är inte alls ovanligt med politiska vildar och Sverigedemokraterna har en herrans massa – vilket är ett tecken på att de är ett nytt parti, säger Johan Wänström.
Det finns juridiskt inget som hindrar en ledamot att sitta kvar som vilde eller representant för ett annat parti. Däremot kan det diskuteras ur andra aspekter:
– Men det blir en moralisk fråga.
Nya partier har ofta svårt att överleva. Det vanligaste är att de inte kommer in alls. Det andra scenariot är att partiet får många röster och kommer in som en frisk fläkt, men åker ur efter två till tre mandatperioder. Det beror bland annat på avsaknaden av en etablerad partikultur, säger Johan Wänström.
– Det är lätt att vara missnöjd med hur saker och ting är just nu och dra igång ett nytt parti, men det är betydligt svårare att enas långsiktigt om vad man som parti ska stå för. Det blir ofta interna splittringar.
Ett exempel på ett nytt parti som hittills lyckats hålla ihop är Konsensus i Vadstena. Även det partiet saknar en övergripande ideologi. Nybyggarpartiet i Valdemarsvik är ett annat östgötskt exempel som tagit sig till kommunfullmäktige. Men det är lättare att komma in i en liten kommun, eftersom man där enklare når ut och det inte krävs lika många röster, förklarar Johan Wänström. I en större stad som Norrköping är det svårare. För att ha en chans krävs antingen att partiet tar strid för en särskild fråga – som när Vrinnevilistan kom in i landstinget valet 2006 efter protesterna mot neddragningar på sjukhuset. Ett annat sätt är att ha en välkänd frontfigur.
– Och så behövs eldsjälar som håller liv i det.