Försäkringen gällde inte importerad bil
En Norrköpingsbo köpte en Opel av 1995 års modell och tecknade en helförsäkring.När motorn rasade gällde inte bilförsäkringen då bilen visade sig vara importerad från Tyskland.-Det hade jag inte en aning om, säger han.
Den lyckan varade till november förra året - då rasade motorn i Opeln.
Bilen lämnades in till verkstad och lagades för drygt 16000 kronor.
Men Norrköpingsbons försäkringsbolag, If, ville inte ta på sig den här kostnaden, trots att bilen var helförsäkrad. Detta med motiveringen att maskinskadan inte gäller importerade bilar.
-Det stämmer. Vi tecknar inte maskinskada på importerade bilar, säger Dan Falconer, produktchef på If.
-På försäkringsbrevet till importerade bilar står det att maskinskadeförsäkringen inte gäller för just importerade bilar. Sen är det olyckligt att kunden i det här fallet inte vetat om att just hans bil varit importerad.
<p><b><font size="2">Kundens skyldighet</font></b>
Dan Falconer upplyser även om att det är upp till kunden att ta ett visst eget ansvar och kolla upp den bil man tänker att köpa.
För ägaren till bilen kom det som en överraskning att bilen var importerad. Varken i registreringsbeviset eller i försäkringsbeskedet stod det att bilen var importerad.
Kjell-Åke Sjödin som jobbar vid trafikregistret på Vägverket förklarar varför det inte står specificerat på registreringsbeviset att bilen är importerad.
-Eftersom vi har en fri marknad inom EU så vore det att "pricka" de här bilarna och det tror jag inte skulle uppskattas. Men däremot går det utmärkt att ringa till oss så kan vi ge besked om bilen är importerad eller inte.
Något som verkligen kan rekommenderas att göra om man är det minsta tveksam om att begagnatbilen skull kunna vara importerad från ett annat land.
Helt klart är att villkoren är olika hos de olika försäkringsbolagen.
NT ringde runt och kollade med andra försäkringsbolag och så här lät det när vi frågade om de tecknar försäkring på en privatimporterad bil.
Holmia/Trygg Hansa:
-Tyvärr, vi försäkrar bara den om du redan innan har en annan försäkring hos oss, till exempel hemförsäkring eller barnförsäkring.
Östgöta Brandstodsbolag:
-Ja, det gör vi förutsatt att den har svenskt registreringsnummer.
Är det några särskilda krav?
-Om bilen kostar mer än 75000 kronor så kräver vi larm, imobilizer (elektronisk startspärr) samt att rutorna ska vara märkta med registreringsnummer. Dessa krav gäller endast om bilen inte har varit mer än sex månader i Sverige.
Folksam:
-Vi har helt nya regler från årsskiftet, säger Mikael Westlund.
-Vi delar upp dessa bilarna i två klasser, över och under premieklass 28. Det innebär förenklat att "vanliga" bilar tas emot som om de vore svenskköpta. De som kommer över premieklass 28 är lite mer lyxbilar och dem har vi mera restriktioner för som imobilizer (elektronisk startspärr), omkodade lås, rutorna ska märkas samt att vi vill göra en egen besiktning av det aktuella fordonet.
-Men om dessa "lyxbilar" varit inne i Sverige i över ett år så räknas även de som svensksålda och behandlas därefter, säger Mikael Westlund.
Patrik Johansson, försäljningschef vid Motorcentrum i Norrköping säger att de alltid berättar för sina kunder om en bil är importerad.
-De bilarna har oftast ett lägre pris och annan utrustning så det är givet att vi upplyser kunden.
Jack Jonsson, försäljningschef på Söderbergs säger detsamma:
-Det handlar om ett förtroende gentemot kunden. Skulle vi inte informera kunden om det så sätter vi dem kanske i knipa.
<p><b><font size="2">70000 importerade</font></b>
Förra året importerades cirka 70000 bilar till Sverige, främst från EU-länderna.
En av orsakerna till den ökade importen är givetvis det lägre priset, men samtidigt har det blivit mycket enklare hanteringsmässigt om man importerar lite nyare bilar.
Det finns pengar att tjäna på att importera bil från Europa, men fallgroparna är också många. Därför gäller det att kolla upp så mycket som möjligt om den aktuella bilen innan affären görs upp.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!