Fyra män 39, 25, 24 respektive 21 år gamla har dömts till vardera tre års fängelse för grovt sabotage mot blåljusverksamhet.
I samband med att den omstridde politikern Rasmus Paludan ansökte om att få komma till Navestad för att demonstrera och bränna en koran under påskhelgen 2022 blev det stökigt.
Paludan dök aldrig upp, trots det blev det oroligt i området och det urartade till rena kravaller. Personer byggde trafikhinder och barrikader av brädor och brinnande bildäck. Gatsten och betongplattor bröts och kastades mot blåljuspersonal.
Våldet blev så kraftigt att polis på plats tvingades att avlossa totalt 38 pistolskott, varav ett skott träffade en man som var i färd med att kasta en sten mot den polis som avlossade det träffande skottet.
Uppskattningsvis deltog cirka 150–200 personer i våldsamheterna och de flesta var mörkklädda och maskerade. 13 polisfordon fick skador som kostade strax över 1,1 miljoner kronor att reparera. 14 poliser rapporterades ha skadats.
39-åringen uppger i förhör att han var på platsen endast en kort stund. Han förnekar att han har deltagit, såväl ensam som i grupp, i den gärningsbeskrivning som åklagaren lade fram.
I tingsrättens dom kan man läsa att 39-åringen finns med på filmmaterial där han har identifierats. På filmen ses mannen bära ett armband, samma armband han hade på sig när han greps. Hemma hos honom hittades även ett par skor som han sågs bära på filmmaterialet från upploppet.
25-åringen har erkänt att han kastade två stenar, men inte mot blåljuspersonal. Stenarna ska han ha kastat på ett fönster till socialtjänstens kontor. Varför han kastade sten på fönsterrutorna vet han inte. "Det bara blev så", säger han.
Någon stenkastning mot polisen vill han inte erkänna utan säger sig bara ha viftat med armarna. Detta då han har bölder under armarna.
Tingsrätten köper inte den förklaringen och anser den vara en efterhandskonstruktion. Brottet anses styrkt då han syns på filmmaterialet när han kastar sten mot polisen.
24-åringen förnekar rubriceringen grovt blåljussabotage, men har medgett att han har deltagit i kravallerna och därmed underkastat sig ansvar för våldsamt upplopp. Han erkänner att han varit i delaktig i att kasta sten, men tanken var inte att den skulle träffa polisen. Anledningen till att han kastade sten säger han beror på att han kände grupptryck.
Även 24-åringens agerande mot polisen styrks av filmmaterial. Han ska ha setts kasta sten mot både poliser och polisfordon.
21-åringen förnekar brott och säger sig inte ha deltagit i gärningen vare sig ensam eller i samförstånd med andra. Han uppger att han inte har deltagit aktivt i några handlingar mot polisen och inte heller uppmuntrat övriga personer på platsen.
Åklagaren har visat bild- och filmmaterial på en person som har en tröja med en specifik logotyp och ett par specifika skor. På filmmaterialet hade ingen annan samma tröja eller skor. Tillsammans med kroppsbyggnad, ansiktsform, käkparti och hår anser tingsrätten att det är 21-åringen som pekats ut.
Strafftiden för grovt sabotage mot blåljusverksamhet är fängelse i lägst två år och maximalt arton år eller livstid.
Åklagaren yrkade även på att 39-åringen skulle utvisas vid en fällande dom. Tingsrätten dömer honom nu, utöver fängelsestraffet, till utvisning och förbud att återkomma till Sverige. De motiverar utvisningsbeslutet med att det är ett allvarligt brott som han har begått och att han har en svag anknytning till Sverige.