Förhoppningen: Polisen ska hitta ledarna – när nya appen knäckts

Vid ett internationellt tillslag mot personer bakom den krypterade appen "Ghost", som används av grovt kriminella, beslagtogs en stor mängd data. Något som kan komma att lösa grova brott i Sverige.

Vid en internationell presskonferens under onsdagen berättade Interpol om operation "Kraken".

Vid en internationell presskonferens under onsdagen berättade Interpol om operation "Kraken".

Foto: Virginia Mayo

Norrköping2024-09-18 17:15

De krypterade så kallade "Ghost-telefonerna" skulle vara omöjliga att knäcka. Men nu har polis i Australien, tillsammans med poliser i flera andra länder, bland annat Sverige, lyckats komma förbi krypteringen under en operation som gått under namnet "Kraken".

Grovt kriminella har genom åren använt sig av olika krypterade appar och telefoner för att kunna kommunicera öppet med varandra utan att polis kunnat se vad de skriver. Kända plattformar som Encrochat och Sky ECC har de senaste åren kunnat knäckas i internationella polissamarbeten, vilket lett till att ett stort antal personer kunnat gripas och att en lång rad grova brott kunnat klaras upp.

undefined
Vid en internationell presskonferens under onsdagen berättade Interpol om operation "Kraken".

I kölvattnet av de tidigare insatserna tog appen Ghost över stora andelar av marknaden hos kriminella som ville kommunicera ostört. Den marknadsfördes med "Håll dina hemligheter, hemliga!". Enligt Europol ska appen ha använts storskaligt, bland annat för narkotikahandel, mord och penningtvätt.

Men nu är även Ghost knäckt. Europol berättade på en presskonferens under onsdagen att man samarbetat med FBI, polisen i Australien och franska Gendarmerie Nationale. De har under en tid kunnat följa chattarna i realtid.

– De kriminella trodde att de kunde gömma sig bakom de här krypterade tjänsterna, sade Europolchefen Cathrine De Bolle under presskonferensen på onsdagen.

– Oavsett hur avancerad teknologin är, hur säker de tror att kommunikationen är, kommer vi att hitta dem.

I nuläget har inga svenskar gripits som en direkt följd av att polisen tagit sig in i "Ghost", men det kan komma längre fram. Svensk polis kommer nu att få tillgång till andra länders insamlade information från tjänsten.

Kriminalkommissarie Jan Staaf vid polisen i Norrköping berättar om hur han ser på de krypterade chattar som används av kriminella.

– De misstänkta letar efter möjligheter att hålla sin information "inom familjen", så att säga. När vi till slut kan knäcka vissa av de här krypterade chattarna så är det ett misslyckande för dem. De har trott att de kan komma undan med den här typen av chattar, säger Jan Staaf.

undefined
"Jag skulle bli mäkta förvånad om inte polisområdet har beslagtagna telefoner med "Ghost" på", säger kriminalkommissarie Jan Staaf.

Han berättar att polisen, när de knäckt andra krypterade tjänster, sett hur riktiga brottsplaner skrivits i klartext. På så sätt har svensk polis kunna avstyra flera grova brott.

Har ni stött på "Ghost" här i Norrköping?

– Det är inget som ligger på mitt bord för stunden. Men jag vet att vi haft telefoner med "Ghost" på andra platser i länet. Jag skulle bli mäkta förvånad om inte polisområdet har beslagtagna telefoner med "Ghost" på. Så jag ser med spänning fram emot vad det kan ge.

Kan ni komma högre upp i kedjan bland de kriminella nu när "Ghost" är knäckt?

– Absolut. Vi lyckas ganska bra, både i Norrköping och övriga Sverige, med att hitta de här unga gärningspersonerna som skjuter eller spränger. Det är väl bra, men inte fullgott. Vi vill nå högst upp i toppen av pyramiden och hitta anstiftarna. Det kan vi nu få möjlighet att göra med den här typen av genombrott, säger Jan Staaf.

undefined
Polisen i länet kan komma att klara upp grova brott om det kommer fram ny information efter knäckningen av "Ghost".

I och med att allt blir mer digitalt ställs det helt nya krav på de som ska utreda grova brott. IT-forensiker spelar en allt större roll inom polisens arbete.

– De är oerhört viktiga för oss med sin IT-kompetens. De har fullt upp hela dagarna och hinner knappt med.

En man i 30-årsåldern, som bodde hemma hos sina föräldrar i Australien, har pekats ut som hjärnan bakom "Ghost". Han och 37 andra greps vid det stora tillslaget i Australien tidigt på tisdagsmorgonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!