Slipper fängelse efter nya sexofredanden

Mannen förföljde ett kvinnligt tidningsbud mitt i natten och sexofredade också flera andra kvinnor. En av dem skulle han "slå in skallen på" om hon ringde polisen och en anställd på socialen hotade han att skjuta. Nu döms 32-åringen för en rad brott – men slipper fängelse.

Norrköping2024-03-19 10:41

Det var under några månader kring sommaren 2022 som mannen begick brotten, som han också har erkänt. Två kvinnor fick textmeddelanden med sexuellt innehåll och en av dem fick även en bild på mannens könsorgan.

En sommarnatt dök han också upp i centrala Norrköping när en kvinna, som jobbade som tidningsbud, ensam gick sin runda. 32-åringen frågade flera gånger om hon ville ha sex med honom och följde sedan efter henne.

Följande natt tog han kontakt med en annan ensam kvinna på Himmelstalundsområdet och ställde samma fråga, samtidigt som han tog på sitt kön utanpå kläderna. Han hotade också kvinnan med att han skulle "slå in skallen på henne" om hon ringde polisen.

Flera av kvinnorna berättade under rättegången, som hölls nyligen i Norrköpings tingsrätt, att de blivit rädda av mannens beteende och har mått dåligt även efteråt.

Tingsrätten konstaterar också att de två senare av brotten dessutom "har skett nattetid eller annars i en miljö där målsägandena varit ensamma och extra utsatta".

Mannen har erkänt alla brotten och döms nu för fyra fall av sexuellt ofredande och ett fall av övergrepp i rättssak, för hotet mot kvinnan på Himmelstalund.

Dessutom döms han för hot mot tjänsteman, då han några veckor senare ringt till kommunens kontaktcenter och sagt till en telefonist att han skulle skjuta sin handläggare på socialtjänsten om han inte fick det ekonomiska bistånd han önskat.

Samtalet finns inspelat och även här han mannen erkänt brottet.

Tingsrätten bedömer att straffvärdet för brotten ligger på sju månaders fängelse, men konstaterar att dessa begicks under en period då mannen "mådde mycket dåligt psykiskt och var inne i ett missbruk". Efter hotet mot handläggaren fick han dock hjälp och tingsrätten skriver att det "har skett en betydande förändring och förbättring av (mannens) levnadsförhållanden sedan dess".

Därför döms han i stället till skyddstillsyn och ska genomgå behandling mot missbruk och psykisk ohälsa. Han ska också betala totalt drygt 50 000 kronor i skadestånd till de fem offren.

Mannen dömdes även 2021 för liknande brott. Då hade han vid åtta tillfällen sexofredat fyra kvinnor med oönskade textmeddelanden, bilder på sitt kön och, i ett fall, även filmer där han onanerade. Straffet den gången blev villkorlig dom och dagsböter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!