Klassiska företaget växer – efter storaffären

En färsk storaffär har gjort att Fiskeby Board har blivit nästan dubbel så stora. "Vi stod inför ett vägval – gå samman eller hitta ett samarbete", säger bolagets vd Arvid Sundblad.

I kontrollrummet håller Gunnar Lindström koll på att produktionen flyter på.

I kontrollrummet håller Gunnar Lindström koll på att produktionen flyter på.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2021-09-05 07:00

Fiskeby Board har en lång historia. När företaget startade 1637 var drottning Kristina regent i Sverige och det var hon som gav Nils Månsson och Anders Mattsson ett privilegiebrev om att tillverka papper. 384 år. Ett privilegiebrev är ett slags fullmakt att bedriva verksamhet. Sedan 1950-talet har bruket tillverkat kartong. 

Alldeles nyligen har bolaget gjort en stor affär som innebär att man köpt bolaget Baden Board GmbH i Gernsbach i Tyskland. Gernsbach ligger inte långt ifrån den franska gränsen, nära staden Karlsruhe. I dagarna godkändes också affären av den tyska konkurrensmyndigheten Bundeskartellamt. Hur stor affären är i pengar är hemligt.

– I och med affären kommer vi att nästan kunna dubbla produktionskapaciteten och vi ökar vårt utbud med produkter, säger försäljningschefen Anders Nyrén.

undefined
Enligt försäljningschefen Anders Nyrén betyder affären där bolaget köpt en fabrik i Tyskland att produktionskapaciteten fördubblas.

– Vi stod inför ett vägval. Vi behövde gå ihop med någon eller hitta ett samarbete. Nu kunde vi genomföra den här affären och jag skulle säga att den stärker oss och skapar en bättre framtid. Vi kommer att öka vår närvaro i Centraleuropa avsevärt, säger bolagets vd Arvid Sundblad.

Varför behövde affären göras?

– Som relativt liten spelare på marknaden behöver vi kunna möta konkurrensen bättre för att kunna säkra framtiden. Vi ställde oss frågan vad vi ska göra med den här fabriken? Skulle vi ge upp eller skulle vi bli starkare? säger Arvid Sundblad.

– Nu får vi också en backup. Vi blir inte lika sårbara som en liten och ensam aktör, säger Anders Nyrén.

undefined
Arvid Sundblad är vd för Fiskeby Board.

Hur går det för Fiskeby resultatmässigt?

– Vi har en vinstmarginal på nästan sex procent. Det är lite lågt om vi jämför oss med våra konkurrenter. Men vi kan och kommer bli mycket bättre, säger Arvid Sundblad.

– Vi har fullt i orderböckerna. Det är till och med så att vi har så fullt att kunder får vänta. Vi får säga nej till förfrågningar. Jag skulle hellre vilja att det var så att vi tog in fler ordrar, säger Anders Nyrén.

Det jobbar 270 personer på fabriken i Norrköping. Det mesta av arbetet är automatiserat. Bilden av en svettig och skitig fabrik kommer på skam. Det är förvisso varmt i en del av produktionen. Men mycket av arbetet sker genom att kolla på skärmar. Ut i den tryckande värmen rycker man bara ut om det blir något fel. Det händer inte ofta. Men ändå då och då.

I ett av rummen kontrollerar man så att det är rätt material som tillförs produktionen, alltså returfiber. Det är här man blir varse om folk som lämnat in returer på den lokala returpunkten har sorterat rätt – och inte slängt blöjor med returkartongen. Blöjor med den bruna laddningen kvar. Eller låtit datorn vara kvar i förpackningen. Ingen i kontrollrummet höjer längre på ögonbrynen över "felsorterade" produkter. Julklappssnören är ett gissel.

undefined
I kontrollrummet håller Gunnar Lindström koll på att produktionen flyter på.

– Det är från det här kontrollrummet man får rycka ut när det fastnar något i produktionen så att det blir stopp. Ett avbrott kostar tusentals kronor i minuten, säger Arvid Sundblad.

Fiskeby Board är i sammanhanget en ganska liten arbetsplats. Skärblacka bruk har 740 anställda och på Bravikens pappersbruk jobbar ungefär 400 personer. Många har lång tjänstgöringstid på Fiskeby board och Arvid Sundblad beskriver det som att det finns en slags "bruksanda" i företaget.

undefined
Det är många ton som ska flyttas när kartongen är klar.

– Och då menar jag främst det positiva i begreppet. Man ställer upp och hjälper till om det behövs. Det finns en lojalitet mot företaget. Sedan kan det vara lite konservativt ibland. Förändringar är inte alltid så uppskattade, förklarar han.

Fiskeby har få personalluckor som man behöver fylla ut. Just nu söker bolaget en automationstekniker och en systemingenjör. Och man upplever också att det finns bra samarbete med yrkesutbildningarna. Att jobba inom industri tilltalar ändå många i dag.

– Svårast är egentligen när vi söker efter specialister. Men det är ett problem som många företag inom industrin. Det är konkurrens om den arbetskraften, säger Arvid Sundblad.

För Fiskeby är "återvinning" ett nyckelord. Verkställande direktören Arvid Sundblad och försäljningschefen Anders Nyrén återkommer flera gånger till miljö, klimat och om att hushålla på jordens resurser. Det finns också en snart 70-årig tradition hos företaget om att basera sin verksamhet på returfiber. Sedan 1953 tillverkar bolaget förpackningskartong av 100 procent returfiber.

– Det är vi ensamma om i hela Skandinavien. Jag tror inte alla tänker på vart förpackningarna tar vägen när man lämnar dem till återvinningen. Jag har frågat folk ibland om de vet vad som händer med det de lämnar in. En del tror att det bränns upp. En del säger att de inte vet. Inte så många vet att en kartong som du lämnar tillbaka kommer till oss och blir en ny förpackning. Vi är stolta över vad vi gör här, säger Arvid Sundblad.

undefined
Fiskeby Bruk har legat på platsen sedan 1637.

Genom åren har området kring Fiskeby Board klassats som ett av länets giftigaste av länsstyrelsen. Det är främst förekomsten av bly i marken som uppfattas som problematisk av myndigheten. Företaget är medvetet om läget. Och det finns en handlingsplan för bolagets fortsatta arbete med föroreningsproblematiken.

– Gräver vi i marken finns det minnen från århundraden av produktion som gör sig påmind. Det skulle vara omfattande och kostsamt att ta sig an den historiska skulden. Sedan ska det sägas att det är en ständig kontroll av dricksvattnet i Glan (som ligger intill fabriken), så att inte vår produktion påverkar vattnet, säger Arvid Sundblad.

När han får blicka tio år framåt i tiden handlar mycket om tankar kring investeringar som är förknippade med miljö och klimat. Arvid Sundblad har flera klara målsättningar för företaget.

– Allt fler företag talar om det cirkulära tänkandet. Det kommer troligen att vara en ännu starkare faktor då. När det gäller Fiskeby jobbar vi redan nu med transporterna. Men om tio år hoppas jag att vi gör något med biogasen som vi producerar. Jag önskar också att vi tar hand om plasten som är en restprodukt för oss. Vi vill också minska koloxidutsläppen, säger han.

Kan ni bli växa och bli större här i Norrköping?

– Att bygga en maskin till är en miljardinvestering. Det finns det inte utrymme för nu. Ägaren skjuter tillbaka nästan hela vinsten in i verksamheten, säger Arvid Sundblad.

– Med den nya affären kommer vi kunna få tillgång till en betydligt större marknad. Redan i dag exporter vi 85 procent av det vi tillverkar, säger Anders Nyrén.

Fiskeby Board

Grundades 1637.

På den här tiden är Fiskeby ett handpappersbruk som använder lump som råvara

1872 byggs ett maskinpappersbruk i Fiskeby och pappersproduktionen återupptas efter att ha legat nere under några år.

1953 står en ny kartongmaskin för kartongframställning av returfiber står färdig. 

Sedan dess består produktionen av kartong enbart av returfiber.

2007 köps företaget av nuvarande ägarfamiljen Coors. 

Coors är kanske mest kända för sin bryggeriverksamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!