För Swedish Biofuels kom beskedet från Norrköpings kommun – om att detaljplanen för Marviken inte medger någon etablering av den planerade flygbränslefabriken – som en överraskning. Några signaler om att det kunde bli svårigheter med den gällande detaljplanen gavs inte förrän förra veckan, enligt Swedish Biofuels representant.
– Det kostar oss tid och pengar. Det är lite konstigt. Det var ingen nyhet, de visste om situationen och borde ha sagt något innan vi skrev under avsiktsförklaringen, säger Sal Passanisi, chef för strategiska projekt på Swedish Biofuels.
– Nu funderar vi på hur vi ska gå framåt. Kommunen vill att vi ska stanna i Norrköping och säger att de ska presentera något som är intressant för oss, så vi får se vad det är. Som företag har vi andra möjligheter, både i Sverige och över hela världen.
Någon ny lokalisering för den tänkta biobränsleproduktionen har dock inte presenterats ännu och Swedish Biofuels väntar fortfarande på att kommunen ska kalla till en träff. I ett brev till kommunen skriver Sal Passanisi: "För att vara tydlig är vår föredragna inställning att undersöka alla möjligheter för att hitta en lösning där vi kan stanna kvar på Marvikenområdet."
Varför är just Marviken intressant?
– Hela konceptet där var intressant med idén om ett energikluster. När det gäller omställningen på energisidan måste vi tänka helt annorlunda för att göra det så lönsamt som möjligt. Har man ett kluster där alla delar i klustret påverkar positivt till varandra byggs det upp en bättre ekonomisk bild för hela projektet. Där blir ett flygbränsletillverkning intressant om man bygger det tillsammans med andra energikällor.
– Det är en helhet och det var huvudorsaken som tog oss in i det här, säger Sal Passanisi.
En ny lokalisering av produktionen kräver en hel del för att den ska vara intressant, förklarar han.
– Visst kan vi lyssna och höra, men den stora utmaningen är att göra det lönsamt. Förnybart flygbränsle är inte billigt, så det måste vara ett jätteintressant case. Det räcker inte att bara med att säga att vi har mark här. Det är klustertankarna eller kopplingen till någon annan industri som gör det intressant och som kan ge synergier.
Sal Passanisi beklagar att det i Sverige går väldigt långsamt att komma till skott när det gäller att våga satsa på förnybar och hållbar energi.
– Det är synd att det är så i vårt hemland där vi vill bygga så snabbt som möjligt, men vi behöver ha politiken med oss, inte emot oss, säger han.
Kommunledningen ger en annan bild av hur processen gått till.
Var inte begränsningarna i detaljplanen kända när avsiktsförklaringen skrevs under?
– Swedish Biofuels fick besked i samband med avsiktsförklaringen att kommunen skulle analysera om deras affärsidé, med de önskemål de hade, kopplat till etableringen fungerade mot befintlig detaljplan. Avsiktsförklaringen var det tydliga startskottet för tjänstemannaorganisationen att tillsammans med företaget ringa in etableringen och analysera denna mot nuvarande plan, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).
Problemen med Niclas Adlers stämning mot kommunen fanns redan vid tidpunkten för avsiktsförklaringen. Togs det upp i diskussionen med Swedish Biofuels?
– Ja, Swedish Biofuels fick information om stämningen.
Vad har ni för annan lokalisering att erbjuda?
– Det är en dialog som pågår mellan tjänsteorganisationen och Swedish Biofuels i dagsläget. Jag deltar inte i de samtalen, men tjänstemännen är väl medvetna om att politiken är angelägen om etableringen och jag har full tillit till att de gör sitt yttersta för att finna en lösning.
Om Adler av någon anledning skulle lägga ner sin stämning mot kommunen – skulle det göra att ni kan gå vidare med planerna för Marviken?
– När frågan mellan Adler och kommunen är utredd behöver fastighetsägaren i första hand ansöka om ett planbesked. Inom ramen för den ansökan görs sedan en utredning kopplat till genomförbarhet exempelvis hur planen ska finansieras och prioritering i tid. Så den frågan kan inte besvaras idag.
Maria Karlsson, direktör för tillväxt- och utvecklingskontoret, avböjer att kommentera eventuella markförslag till Swedish Biofuels med hänvisning till "respekt för företagets processer".
– Generellt kan sägas att vi jobbar utifrån kundens behov för att hitta bästa lösningen för respektive företag, säger hon.