En förmiddag fick Alfredssons Transport AB på Ingelsta storbesök. Förutom kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, samt tjänstemän från kommunen, fanns även KD:s riksdagspolitiker Camilla Rinaldo Miller och Magnus Jacobsson på plats.
– Vi behöver ha en bra dialog med företagen, vad behöver de? Hur kan vi i kommunen göra det lättare?, säger Eva-Britt Sjöberg.
I Erik Alfredssons, vd för Alfredssons Transport, fall är det enkelt.
– Jag tvingas avstå uppdrag då jag inte har personal. Det jag saknar främst är chaufförer, här måste det utbildas fler. Jag har även svårt att hitta sommarvikarier.
Från kommunens sida konstaterar man att yrkesförarutbildningen är populär, utbildningen har utökats med flera platser under åren.
– Men samtidigt kan vi inte bara ta fram fler utbildningsplatser. Vi måste ha leverantörer som hinner med att erbjuda samma höga kvalitet på utbildningen, säger Eva-Britt Sjöberg.
I samband med politikerbesöket förklarade även Erik Alfredsson att han har svårt att få kvalificerad personal, inte bara lastbilschaufförer utan även exempelvis lagerarbetare, när han vänder sig till Arbetsförmedlingen.
– Jag vill att man ser över det här med prioriterade grupper, jag önskar ett mer flexibelt system, säger Alfredsson och syftar på de insatser som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen gör för bland annat långtidssjukskrivna och unga med funktionsnedsättning.
Men Magnus Jacobsson, som även är ledamot i arbetsmarknadsutskottet, har svårt att se hur Arbetsförmedlingen kan överge sitt system med prioriteringsgrupper.
– Den här insatsen görs för att de som står längst bort från arbetsmarknaden lättare ska kunna få en anställning, säger han.
Utöver utbildning är praktik en viktig del inom yrkesförarbranschen. Enligt Erik Alfredsson har det blivit svårare för honom att ta emot så kallade APL-elever (Arbetsplatsförlagt lärande) efter att reglerna ändrades för flera år sedan.
– Då fick företagen en viss ersättning för att ta hand om APL-elever, det gör man inte längre. Det här innebär att jag utbildar förare gratis, som sedan kanske går till konkurrenten, säger han.
– Det är svårt för en kommunpolitiker att på stående fot utlova statlig ersättning, men jag tänker att det är väl något för våra riksdagspolitiker att ta med sig, säger Sjöberg.
Drivmedelsfrågan spelar givetvis också en avgörande roll i åkeribranschen. De stigande priserna – samt den nyligen presenterade budgeten där priset på drivmedel "bara" blir ungefär en krona lägre – är en stor utmaning.
KD ville i mars 2022 sänka dieselpriset med 9 kronor och bensinpriset med 5 kronor. Känns inte det här som ett sviket vallöfte?
– Nej det tycker jag inte. Vi har hela tiden pratat om en trestegsraket. Om vi från och med den 1 januari 2024 kan få ner reduktionsplikten till EU:s miniminivå så kommer vi få en sänkning av bensinpriserna med cirka 6 kronor, säger Magnus Jacobsson.
För Erik Alfredsson – som gått i bräschen för en omställning till fossilfritt – är sänkningen av reduktionsplikten, att alla företag som säljer bensin och diesel måste minska utsläppen av växthusgaser, ingen bra nyhet.
– Det här en riktig dum grej. Jag som verkligen har satsat på miljövänligt drivmedel kommer att förlora på den här politiken, säger han.