Ny näringslivsdirektör och nytt politiskt styre – är det månne det som gör att det börjar blåsa lite mer positiva vindar kring näringslivet i Norrköping? En som märker av förändringen är Cecilia Aldén, som i många år suttit med i näringslivsrådet.
– Det har blivit än mer action i Norrköping kring näringslivet den senaste tiden, säger hon.
Vad tror du ligger bakom det?
– Under tidigare mandatperioder har det funnits en vilja både från majoriteten och oppositionen, och nu börjar man hitta rätt. Det känns som att flera års hårt arbete börjar ge resultat. Jag vill passa på att ge en eloge till näringslivsdirektören Joakim Ljungqvist, säger Cecilia Aldén.
– Han har varit bra på att gå från ord till handling. Han ställer också krav på oss företagare. Inför våra möten får vi i uppdrag att beskriva nuläget och också fundera på hur saker och ting skulle kunna bli bättre just i vår bransch, fortsätter hon.
Cecilia Aldén har tidigare bland arbetat på fastighetsbolaget Castellum i Norrköping. Nu arbetar hon på Archus, som arbetar med samhällsutveckling.
I näringslivsrådet representerar hon fastighet/bygg/konsult, en av de totalt tolv branscher som sitter med i rådet.
Näringslivsrådets främsta uppgift är att vara rådgivare till näringslivsavdelningen och att ge kommunledningen en bättre insikt om hur det är att vara företagare i Norrköping.
– Att vi nu ställer krav på varandra är rätt väg att gå. Politikerna pekar inte på näringslivet och näringslivet pekar inte på politikerna. Man har förstått vikten av att arbeta med frågorna tillsammans.
Hur kan näringslivsrådet underlätta för företagandet?
– Jag kan ge ett konkret exempel. När pandemin slog till beslutade kommunen att stoppa alla projekt som låg i pipeline. Konsekvenserna av det beslutet skulle bli förödande för byggföretag som redan börjat projektera och därmed investerat stora medel. Ett projekt påbörjas långt innan första spadtaget sätts i backen. Det hade i allra högsta grad påverkat det ekonomiska läget i Norrköping negativt då företagen hade tvingats till att göra uppsägningar.
– Efter det här beslutet samlade vi ihop politikerna och förklarade läget. De lyssnade och beslutade att inte bromsa utan tvärtom; startade till och med igång projekt som var planerade att starta längre fram. Jag tror inte politiker fattar beslut av ondo, utan de tänkte naturligtvis att det skulle vara bra för att spara pengar i ett hårt ansatt läge. Här kan vi i näringslivsrådet agera som en brygga och öka förståelsen för företagen.
Ett led i att förbättra företagsklimatet är Handslaget, en överenskommelse mellan kommunledningen och näringslivsrådet som presenterades i januari. Handslaget består egentligen av tre handslag; förbättra bemötandet, förstärka relationerna och utveckla Norrköpings attraktionskraft.
– Det är en väl förankrad överenskommelse som inte hastats fram. Den lyfter det som många företag menar är kärnfrågan; bemötandet från kommunen.
Vad är det som inte har fungerat?
– Jag tror att det främst handlar om kommunikation. Om kommunen, av olika anledningar, måste säga nej till ett företag så måste de förklara varför det blir ett nej, de kan inte bara säga nej. Ibland har det till och med varit så att företagen inte fått något besked överhuvudtaget, vilket nästan är ännu värre.
Norrköping har som bekant inte hyllats för sitt näringslivsklimat. Vid Svenskt Näringslivs senaste rankning, i september 2022, blev det plats 263 av 290 kommuner.
Hur viktig är den här rankingen?
– Rankingen är en temperaturmätare på hur näringslivet mår och därmed en viktig parameter att väga in. Bemötandet som företagen får är en tungt vägande faktor; se mig, hör mig, förstå mig och bekräfta mig. Sedan är det givetvis många andra förutsättningar som behöver vara på plats men lyckas vi där så kommer det också att speglas i rankingen, säger Cecilia Aldén.
Deltagarna i näringslivsrådet är utvalda av kommunen och sitter på ett årligt mandat. Ambitionen är att det ska finnas en bred bransch- och verksamhetsrepresentation i rådet. Deltagarna fungerar även som ambassadörer.
De övriga branscherna som representeras i näringslivsrådet är: handel, kommunikation, industri, besöksnäring, fastighetsutveckling, logistik, energi, kompetensförsörjning, företagsrådgivning och gröna näringar.