Företag stäms för etnisk diskriminering

Han är diplomerad civilekonom från Bosnien, men fick inte ens komma på anställningsintervju till företaget Nordic Uhr. Istället anställdes en "trevlig blond kvinna".

Norrköping2004-02-24 04:00
Fackförbundet SKTF har valt att driva målet mellan den 56-årige bosniske mannen, som i hemlandet hade flera kvalificerade tjänster på stora företag och vars utbildning motsvarar 150 högskolepoäng i Sverige, och det lilla familjeföretaget Nordic Uhr i Norrköping.
I måndags hölls rättegången, som inleddes med att lagmannen Lars Dahlstedt konstaterade att det är ett ovanligt mål. Han undrade om SKTF kunde tänka sig att göra upp i godo med företaget, vilket förbundsjurist Martin Wästfelt sade ja till.
Företagets advokat Tomas Abrahamsson sade dock nej.
- Vårt intresse för det är obefintligt om det handlar om att betala ut pengar, säger han.
Den 56-årige mannen kräver genom SKTF Nordic Uhr på 150 000 kronor i skadestånd. SKTF anser att företaget har utsatt mannen för direkt eller indirekt diskriminering.

Diskriminerad tidigare
Sommaren 2002 sökte han jobb som bokföringskontorist på Nordic Uhr. Vid det laget hade han sökt över 500 arbeten sedan han kom som flykting till Sverige 1993.
- Jag har blivit väldigt diskriminerad av två, tre företag i Norrköping. Att hitta ett arbete här är som att leta efter en nål i en höstack, sade han till NT.
När mannen fick besked om att en annan person fått jobbet och att han inte ens skulle få komma på intervju reagerade han och vände sig till Eva Lips på Byrån mot diskriminering.
Hon vittnade under rätte-
gången.
- Jag sade att vi inte kan hjälpa honom att få jobb, men ta reda på vad som krävs för att få ett jobb som bokföringskontorist. Jag ringde Uhr och bad att han skulle skicka meritförteckning på den som anställts. Han blev upprörd och sade att han skulle flytta företaget utomlands om det skulle ställas sådana krav.

Vägrades uppgifter
Hon skickade ett brev och bifogade en lagtext där det står att man har rätt att få ut en medsökandes meritförteckning. Men Nordic Uhr vägrade lämna ut uppgifterna.
Det ledde till att hon vände sig till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som också krävde att få ut meritförteckningen mot ett vite om 10 000 kronor. Först då ändrade sig företaget och lämnade ut uppgifterna. Men innan dess hade Nordic Uhrs vd svarat DO att den person de anställt var en blond, trevlig kvinna utrustad med en personkemi som väl överensstämmer med arbetsgivarens och övriga anställdas på arbetsplatsen.

Drabbade av sjukdom
Företrädare för Nordic Uhr berättade att de vid tiden för rekryteringen av en bokföringskontorist var hårt drabbade av sjukdom. De var därför lätt-
ade när de snabbt hittade en lämplig sökande. De anställde henne och pustade ut.
- Det fanns ingen anledning att vi skulle diskriminera honom. Det kan ha varit en miss. Om jag hanterat det här bättre skulle vi inte ha suttit här, sade Nordic Uhrs vd.
Han berättade också att den kvinna som anställts tyckte hela saken var obehaglig och därför inte ville att hennes meritförteckning skulle komma ut.

"Ett samhällsproblem"
I sitt slutanförande konstaterade SKTF:s förbundsjurist att den nya lagstiftningen innebär att det inte längre krävs uppsåt för att ett företag ska ha ansetts diskriminera en arbetssökande av annan etnisk bakgrund än den traditionellt svenska.
- Lagstiftarna anser att vi ha ett samhällsproblem, där vi behöver en mer verkningsfull lagstiftning. Därför har man utsträckt lagens tillämpning att gälla även rekryteringsförfarandet. För det svåra för många, med annan etnisk bakgrund än den typiskt svenska, är att komma in på arbetsmarknaden. Alla måste få en rättvis chans att bli prövade.
Martin Wästfelt ansåg att företagets slarviga rekryteringsförfarande var etniskt diskriminerande om än inte avsiktligt.
- Jag har svårt att se att det rörde sig om ett litet företag, som det var synd om. Dessutom är det ostridigt att min klient hade bättre kvalifikationer än den kvinna som anställdes.
Företagets advokat hävdade att företaget inte hade någon kunskap om 56-åringen etniska tillhörighet och därför inte gjort några överväganden om denna. Han yrkade på att målet skulle ogillas.
Dom i målet faller den 15 mars.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om