Förbud tvingar rökare ut i kylan
Från 1 juni är det stopp för rökning inne på krogar och restauranger. Men på uteserveringar är det fritt fram året om.
Richard Hansson är barchef på Bishop Arms och tror att problemen med rökförbudet på krogar och restauranger kommer först till hösten, då rökarna tvingas ut i kylan.
Foto:
- Antingen får de gå ut på uteserveringen eller så bygger vi ett rökrum, säger Richard Hansson, barchef på Bishop Arms.
Tvingas ut
I Norge tvingas gästerna gå ut och röka, vilket har resulterat i att uteserveringarna har öppet året om. Ett alternativ som diskuterats i Sverige, men här kommer det även att vara tillåtet med speciella rökrum.
- Det blir för dyrt för oss att bygga om uteserveringen och hyra marken av kommunen året om så det lutar åt att vi bygger ett rökrum, säger Hansson.
Ingen mat i rökrum
För att personalen ska slippa att vistas i rökrummen, får gästerna inte ta med sig någon mat och dryck.
- Det kommer att stå glas överallt som personalen får ha uppsikt över, så att ingen lägger i något otrevligt i dem, säger Hansson.
Även om man bygger ett rökrum, så tror Hansson att många kommer att välja att gå ut för att röka. Det innebär mycket spring ut och in, dessutom risk för långa garderobsköer när rökarna ska hämta sina ytterplagg.
Räknar med irritation
- Det kommer att bli mycket irritation i dörren och dessutom får vi ta betalt i förväg så att gästerna inte smiter.
För Palace och Oleary´s är rökrum inget alternativ, utan där väljer man istället att ha uteserveringarna öppet året om.
- Vi kommer att ha gasolvärmare och erbjuda filtar till den som vill gå ut för att röka, säger Alexander Andrén, delägare av Palace.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!