Föräldrarna tar kampen – när kommunen vill lägga ner förskolan

Beslutet är formellt fattat. Åtta förskolor avvecklas från januari 2025 till sommaren 2026. I Simonstorp, som blir av med förskolan, bubblar motståndet. "Kommunen borde åtminstone skjuta fram nedläggningen och ge oss en chans att utreda om vi kan driva den vidare själva", säger föräldern Jonatan Färnlöf.

Kampen om Simonstorps förskola går vidare. "Vi kommer att ta kontakt med kommunen", säger Jessica Lindén, en av initiativtagarna till onsdagskvällens möte i Simonstorp.

Kampen om Simonstorps förskola går vidare. "Vi kommer att ta kontakt med kommunen", säger Jessica Lindén, en av initiativtagarna till onsdagskvällens möte i Simonstorp.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2024-06-13 11:21

Nyheten i korthet

  • Åtta förskolor i Norrköping planeras att stängas ner mellan januari 2025 och sommaren 2026, enligt ett beslut av utbildningsnämnden. Simonstorps förskola kommer att vara den första att stängas senast januari 2025.
  • Lokala invånare har uttryckt besvikelse över beslutet och diskuterar möjligheter att fortsätta driva förskolan själva, eventuellt som en ideell förening eller ett kooperativ.
  • Nedläggningen av förskolorna beror på en minskning av barnafödandet och kommer att resultera i en kostnadsreducering på minst 25 miljoner kronor för kommunen.

Besvikelsen är stor i Simonstorp även om beslutet som utbildningsnämnden fattade under onsdagen var det väntade.

Simonstorps förskola är en av de åtta kommunala förskolor som ska avvecklas och Simonstorp blir först och ska stängas senast januari 2025. Men Simonstorparna ger inte upp ännu. Under onsdagskvällen samlades de till möte på Skogsvallen för att diskutera möjligheterna att driva förskolan vidare i någon form.

– Vi vill veta hur intresset är först, säger Jessica Lindén som är en av initiativtagarna.

undefined
Simonstorp mobiliserar efter beslutet att förskolan ska läggas ner senast i januari 2025. "Vill de ha en levande landsbygd måste det finnas en förskola här." "Det är jätteviktigt för byn att den finns, även för mig som inte har barn i den åldern", var några av rösterna vid onsdgskvällens informationsmöte.
undefined
Oscar, Wilma och Mira var lyckligt ovetande anledningen till Simonstorpsbornas möte på onsdagkvällen.

Förebilden de tittat på är Kvarsebo, där en ideell förening driver både skola och förskola. Även olika former av kooperativ kan vara en lösning men mycket är ännu oklart. Att förskolan är viktig är dock alla överens om. 

Att det finns intresse att ha kvar förskolan råder det ingen tvekan om. Men tidplanen oroar då en färdig ansökan i så fall snart måste vara inne.

– Mycket beror ju på vad kommunen har för planer för själva huset. Vill de hyra ut det till oss och vad kommer de i så fall ta för hyra? Man hade ju önskat en dialog där de förklarar hur de kan hjälpa oss att ta över förskolan om det är det de vill, säger Jonatan Färnlöf.

När det gäller onsdagens beslut i utbildningsnämnden var det endast Vänsterpartiet som yrkade avslag på förslaget om Simonstorps förskola. Den kartläggning som gjorts visar att det där kommer vara 14 barn inskrivna i en verksamhet med 36 platser till hösten. Utbildningsnämnden ordförande Ingrid Cassel (M) tycker ändå att man tagit till sig av de åsikter som funnits i debatten. 

Bland annat ser man över möjligheten att köpa förskoleplatser från Katrineholm för de i Simonstorp som jobbar där.

– Jag har full förståelse för dem i den situationen. Jag vet att förskolan är viktig för de boende i Simonstorp men det är inte ekonomiskt försvarbart att kommunen fortsatt driver en förskola med så pass få barn. Vi har platser i Åby och ska nu även möjliggöra för de familjer som önskar att ha sin förskola i Katrineholm, säger hon.

Att förskolan skulle drivas i någon form av alternativ regi är hon positiv till.

– Absolut. Om det kommer fram andra initiativ för att ha någon form av förskola kvar så sträcker jag ut handen och lovar att vi ska vara så behjälpliga som vi kan, säger Ingrid Cassel.

undefined
"Kommunen borde åtminstone skjuta fram nedläggningen och ge oss en chans att utreda om vi kan driva den vidare själva", säger Jonatan Färnlöf med dottern Mira. Tillsmmans med bland annat Sanna Färnlöf och Jessica Lindén slåss de för förskolans framtid.
undefined
Anna Leindahl och dottern Yrla var på plats för att diskutera en möjlig framtid för Simonstorps förskola.

Utbildningsnämndens beslut grundar sig i befolkningsprognoserna som visar att barnafödandet är historiskt lågt och att kommunen, enligt utbildningsnämnden, måste förtäta förskolans organisation. Att avveckla de åtta förskolorna innebär en kostnadsreducering med minst 25 miljoner kronor.

Socialdemokraterna yrkade på en återremittering av ärendet. Där handlar den stora invändningen om förskolorna i Hageby och Navestad och förskolan Önskestjärnan i synnerhet.

– Det är en väldigt uppskattad verksamhet som byggt upp en väldigt bra relation till barn och föräldrar i området. Det är många barn från hem med svaga svenskakunskaper. Jag tycker nämnden borde tagit en vända till utifrån socioekonomiska aspekter och se om det finns en möjlighet att lösa det på något annat sätt, säger Maria Sayeler Behnam (S).

– Vi är helt med på att vi måste anpassa organisationen men tror att man kan göra det på olika sätt och att man kan värna olika typer av verksamheter, fortsätter hon.

Åtta förskolor ska bort

Följande förskolor kommer att avvecklas och lokalerna sägs upp:

Simonstorps förskola (senast januari 2025), Enbärets förskola, Rambogatan (senast sommaren 2025), Önskeringens förskola, Lekaregatan (senast sommaren 2025), Lokattens förskola, Hospitalsgatan, (senast sommaren 2025), Kaffebackens förskola, Ektorpsgatan (senast sommaren 2025), Trombonens förskola, Mathilda Jungstedts gata (senast sommaren 2025), Villa Ekens förskola, Doktor Butlers gata (senast sommaren 2025), Önskestjärnans förskola, Timmermansgatan (senast sommaren 2026).

Karta: Simonstorps förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!