Föräldrarna reagerade – då flyttade skolan den ifrågasatta boken

Efter att föräldrar klagat på en bok som deras barn lånat hem från skolbiblioteket infördes en åldersgräns.
– Men boken finns ändå kvar, andra skolor vågar inte ens köpa in den, säger Susanne Köhler, den tidigare skolbibliotekarien på skolan.

En av anledningarna till att "Gender Queer" sticker ut tror Susanne Köhler beror på att det är en seriebok med bilder.

En av anledningarna till att "Gender Queer" sticker ut tror Susanne Köhler beror på att det är en seriebok med bilder.

Foto: Christine Olsson/TT

Norrköping2025-03-03 19:00

Nyheten i korthet

  • Sedan i höstas får hbtqi-boken "Gender Queer" inte lånas av mellanstadieelever på Hagaskolan i Norrköping.
  • Boken, som innehåller en tecknad bild av två vuxna som har oralsex, anses olämplig för mellanstadieelever.
  • Åldersgränsen har upprört hbtqi-organisationer och politiker i Norrköping som menar att boken censureras.

Samtidigt som Hagaskolan i Norrköping förberedde för att uppmärksamma "bannade" böcker runt om i världen började det att storma kring en bok i det egna skolbiblioteket. En elev lånade hem boken "Gender Queer" – en självbiografi skriven av Maia Kobabe, som handlar om att vara ickebinär och asexuell.

Men det är främst inte därför boken anses vara kontroversiell.

– Det finns en tecknad bild på två vuxna personer som har oralsex. Det är en av bilderna som många reagerar på och känner att “det här ska inte yngre barn läsa”, säger Susanne Köhler, tidigare skolbibliotekarie på Hagaskolan.

undefined
"Gender Queer" beskrivs som den mest förbjudna boken i USA.

När föräldrarna fick syn på boken som deras barn lånat hem tog de, enligt Susanne Köhler, kontakt med barnets mentor. De tyckte att boken skulle tas bort från skolbiblioteket. Det ledde till att rektorn och Susanne Köhler hade ett möte och att en åldersgräns infördes.

– Jag fick informationen från rektorn att mellanstadiebarn inte bör läsa boken och att det var bättre att flytta boken från vår hbtqi-hylla till högstadieavdelningen. Den skulle också placeras högt upp för att inte vara i blickfånget, säger Susanne Köhler.

Sade rektorn rakt ut att mellanstadieelever inte skulle få låna boken?

– Ja, bilderna ansågs inte lämpliga för elever i mellanstadiet. Men hon hade ingenting emot att boken skulle finnas kvar på skolan.

Susanne Köhler hoppas att boken en dag ska komma tillbaka till sin ursprungliga plats. Under sin tid på Hagaskolan jobbade hon mycket för att skapa en trygg miljö i skolbiblioteket och startade en hemlig hbtqi-klubb för eleverna. Den gruppen användes också som referenser när det skulle köpas in ny litteratur till biblioteket.

undefined
Susanne Köhler jobbar idag som skolbibliotikarie på De Geergymnasiet. Flytten var planerad innan åldergränsen infördes.

– Alla skolor har ju elever som identifierar sig på olika sätt. När jag köpte in "Gender Queer" var det mycket positiva reaktioner från både elever och vårdnadshavare. Även om de inte lånar boken själva gillar de att den finns tillgänglig. Skolbiblioteket var också den enda platsen på skolan där det fick hänga en prideflagga utan att den blev nedriven.

Utbudet i skolbibliotek ska, menar Susanne Köhler, vara inkluderande och bygga på mångfald, så att alla känner att de finns böcker för dem att läsa. Samtidigt är det endast två skolbibliotek i hela Norrköping som har "Gender Queer" tillgänglig.

Enligt Susanne Köhler handlar det om att det finns en osäkerhet bland skolbibliotekarier om att köpa in kontroversiella böcker.

– Vi har pratat om den i vårt nätverk av skolbibliotekarier och många känner att "Gender Queer" är en bok som är viktig, men man vågar inte köpa in den.

undefined
Heartstopper är en annan hbtqi-bok som förbjudits runt om i världen. I Turkiet måste boken omges av ett brunt kuvert med texten "Farlig för barn".

I en artikel i Biblioteksbladet efterlyser Susanne Köhler riktlinjer för att hantera föräldrars åsikter om skolbibliotekets utbud. Sedan publiceringen har frågan blossat upp och kommenterats av både hbtqi-organisationer och politiker.

– Jag tycker att det är positivt att det uppmärksammas, vi måste diskutera de här frågorna. Men jag vill inte att det ska bli något drev mot vare sig rektor eller skolan. Det är ingen dålig skola och det är ingen dålig rektor. Hagaskolan har ändå boken, andra skolor vågar inte ens köpa in den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!