Varje år får uppemot 50 000 barn i Sverige vara med om att deras föräldrar separerar, har en tidigare rapport från Statistiska centralbyrån visat. Och samtidigt som många föräldrar kan hamna i en konflikt kring vårdnaden av de gemensamma barnen, är det också många familjer som tampas med andra problem parallellt med skilsmässan, som till exempel ekonomiska problem, psykisk ohälsa och missbruk.
Och istället för att föräldrarna själva måste söka hjälp för vart och ett av de här problemen, kan de nu få kontakt med ett team av olika professioner efter ett pilotprojekt i fem kommuner, där Norrköping var en.
– Så att man kan skräddarsy insatsen. Och det är skillnaden från tidigare, när man mer fick gå runt själv och leta, säger Anna Skagerström, enhetschef på socialkontoret.
I projektet ingick också att bättre ta tillvara barnets perspektiv, vilket det nya arbetssättet hjälper dem att göra, förklarar hon vidare.
Och det här tycks ha fått tydliga effekter. Under första halvåret 2017 mer än halverades antalet vårdnadstvister som gick till domstol i Norrköping, från 66 till 30 fall. Det är "ett anmärkningsvärt resultat", säger Anna Skagerström.
– Det är därför vi inte kan tänka oss att jobba på något annat sätt nu, för uppenbarligen har ju de här familjerna lyckats komma överens innan de står och skriker på varandra i en domstol.
Om minskningen beror enbart på det nya arbetssättet vågar hon dock inte slå fast.
– Men det är rimligt att tro att det finns ett samband, säger Anna Skagerström.
Projektet, som pågått i tre år och letts av Stiftelsen allmänna barnhuset på uppdrag av regeringen, är nu avslutat. Men Norrköpings kommun kommer fortsätta att arbeta enligt den här modellen, bekräftar Ann Henriksson, verksamhetschef på barn- och ungdomskontoret.
För vinsterna med modellen är både ekonomiska och mänskliga.
– Det är ibland svåra bekymmer man har att hantera efter en separation, så det är klart att det är jobbigt och tufft. Men om man får det stöd och den hjälp man behöver kanske chansen är större att det blir bra, säger Ann Henriksson.