Det aktiva skolvalet infördes i Norrköping för fyra år sedan. I augusti år 2020 träffade jag Hjalmar Ottosson som skulle börja i årskurs sju. För honom hade skolvalet varit enkelt. Han gick på Vikbolandsskolan och skulle fortsätta högstadiet på samma skola. Där hade han sina vänner och där kände han sig trygg.
Jag träffade också Sara och hennes mamma Irma Juklen. Sara skulle börja i förskoleklass efter sommarlovet, men valet av skola hade varit svårt och föräldrarna hade egentligen velat att dottern skulle gå på en annan skola än den de i slutänden valde. Men eftersom de skolor de helst ville ha var populära och låg relativt långt bort från hemmet gjorde de ett taktiskt val för att inte hamna på de skolor nära bostaden som de verkligen inte önskade.
– På så sätt blir valet fortsatt väldigt beroende av var du bor, konstaterade Irma Juklen.
De båda familjerna hade helt olika erfarenheter av skolvalet, men bägge baserade sina val på social trygghet och rykten snarare än på antalet behöriga lärare eller betygsstatistik.
Av egen erfarenhet kan jag säga att skolvalet sätter många tankar i rörelse. Att välja "rätt" skola känns viktigt för barnets framtid. Men vad är rätt?
Har du barn som ska börja i årskurs sju eller i förskoleklass? Hur tänker du kring skolvalet? Vi vill veta.
Hör av dig till mig på elin.holmer@nt.se