Kärva tider väntar för Marieborg – tappar stödmiljoner

Det sänkta statsbidraget slår hårt mot Marieborgs folkhögskola. Minus 3,5 miljoner kronor innebär att sex-sju tjänster hänger löst och 50 till 100 färre utbildningsplatser under 2023. "Det här känns inte bra", säger Roger Källs, verksamhetschef.

Rektor Lisa Flogell oroas för större elevgrupper i framtiden.

Rektor Lisa Flogell oroas för större elevgrupper i framtiden.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2023-01-11 05:00

Marieborgs folkhögskola erbjuder ett 20-tal kurser. Förutom allmänna kurser – för vissa ämnesbehörigheter – erbjuder skolan också utbildningar med inriktning på musik, teater och textil. Under förra verksamhetsåret läste cirka 500 elever på Marieborg.

– Statens pengar är jätteviktiga och svåra att kompensera även om vi söker projektmedel från andra håll, försöker sälja olika tjänster och konferensverksamhet. Men du hämtar inte in 3,5 miljoner kronor i en handvändning. Åtgärder måste till, berättar Roger Källs.

undefined
Verksamhetschefen Roger Källs berättar att skolan eventuellt behöver skära ned med sex-sju tjänster i spartider.

Flera folkhögskolor har samma bekymmer sedan regeringen aviserat att sänka stödet med 500 miljoner kronor i budgeten. Samtidigt tas ett särskilt bidrag för de med låg utbildning bort, utan att det vanliga anslaget höjs. Det gör ytterligare en miljon mindre för Marieborg.

– Neddragningen kommer olyckligt och i en tid när samhället behöver fler inom vård och barnomsorg. Ett av bidragen som tas bort är inom förberedande yrkesutbildning riktade till människor med annan bakgrund. Människor som har handlaget, men kanske inte språket. Det var en viktig och bra satsning, säger Roger Källs.

undefined
Marieborgs folkhögskola, Norrköping. Tack vare statsbidraget bidrar skolan med 400 vuxenutbildningsplatser till kommunen.

Samtidigt har inte statsbidragen till folkhögskolan ökat sedan 2014.

– I pengars värde har vi tappat över 22 procent på åtta år. Enkelt uttryckt har vi förlorat var femte krona till verksamheten.

Höjda elkostnader är en annan tung post för Marieborg. För 2023 väntar utgifterna öka till tre miljoner istället för drygt 800 000 kronor.

– Vi kommer att överleva, vi är kända för att snabbt kunna ställa om verksamheten, men tufft kommer det att bli. Framför allt med att sänka kostnaderna. Personalkostnaderna är en stor utgiftspost. Nedskärningarna blir märkbara när vi ser över våra utbildningsplatser.

Lisa Flogell, rektor vid Marieborgs folkhögskola, berättar att beskedet kommer olyckligt, i en tid när utbildningsformen verkligen behövs.

– Det unika med oss är att vi kan ha mindre elevgrupper – 20 istället för 30 – jämfört med gymnasiet. Vårt bekymmer nu blir att elevgrupperna blir större när antalet lärare minskar. Dessutom bedriver vi skola på fyra platser vilket också kostar pengar, säger hon.

undefined
Dystra miner. Sänkt utbildningsstöd med 3,5 miljoner kronor slår hårt mot verksamheten på Marieborgs folkhögskola. Scenariot oroar Roger Källs, verksamhetschef och rektor Lisa Flogell.

Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i kompetensförsörjningsnämnden, beklagar situationen för Marieborg som kommunen samarbetar med men inte har något ansvar för. Hennes förhoppning är att det väntade ekonomiska stålbadet ändå kan sluta i mera positiva termer när skolan sett över ekonomin. När det gäller elpriset får skolan – precis som många andra organisationer – vänta på elstödspengarna.

– Jag tror att det blir viktigt att tänka om, tänka nytt och utvärdera verksamheten för att hitta effektiviseringar och besparingar. Jag förstår att det blir kämpigt för folkhögskolan, men det är ändå nyttigt att se över organisationen, säger hon.

undefined
Eva-Britt Sjöberg (KD): "Jag förstår att det blir kämpigt för folkhögskolan, men det är ändå nyttigt att se över organisationen".

Kommer kommunens samarbete med Marieborg att påverkas?

– Jag kan inte svara exakt på frågan, men samarbetar gör vi. Folkhögskolan är ett viktigt alternativ i vuxenutbildningen, så är det generellt sett över hela landet, säger Eva-Britt Sjöberg.

Marieborgs folkhögsskola hade i slutet av 2022 ett 70-tal anställda (lärare, administration, vaktmästare, städ och kök). Omsättningen uppgick till 54 miljoner kronor förra året. För 2023 tros omsättningen stanna vid 47 miljoner kronor, enligt föreningens beräkningar.

Marieborgs folkhögskola

Folkhögskolan är en mötesplats för elever i alla åldrar och kulturer och tillgänglig för rörelsehindrade, syn- och hörselskadade.

Skolan utgår från elevernas erfarenheter. Undervisningen ska ge utrymme för eftertanke, inspiration och personlig utveckling. 

Profilområden är internationalisering, kultur och miljö.

Marieborg har kurser på fyra platser i Norrköping: Herrgården, Lennings (NT-huset), Fröbels och Hageby/Mirum.

Bakom föreningen står organisationerna som utgör arbetarrörelsen i Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!