"Folk orkar inte laga mat i dag"

Det var inte bara pizzeriorna som hade det hektiskt på nyårsdagen. Kön ringlade sig också lång vid McDonald’ s drive in i Hageby och vid Leons gatukök på Butängen droppade kunderna in.

En klassiker på Leons - en skuren bamse, pommes frites och en stor räksallad. Det valde Sebastian Kantojärvi  när han skulle stilla hungern på nyårsdagen.

En klassiker på Leons - en skuren bamse, pommes frites och en stor räksallad. Det valde Sebastian Kantojärvi när han skulle stilla hungern på nyårsdagen.

Foto: Michael Svensson

Norrköping2011-01-03 00:00

Marcus Comstedt och Daniel Fredriksson lassar in hamburgare och pommes frites och dricker cola på McDonald’s i Hageby för att få tillbaka energin efter nattens festligheter. De var på en privat fest och firade hela natten. De var hemma först vid fyra-femtiden.

- Tyvärr var korvkiosken stängd, annars hade vi nog gått dit. Det är skönt att äta snabbmat ibland. Man vill ju inte ställa sig och laga mat i dag direkt, säger Marcus Comstedt.

Inte toppnotering
Just det, att folk inte orkar laga mat på nyårsdagen, tror restaurangchefen Anette Rosenqvist, är förklaringen till att det är mycket folk. Men nyårsdagen är långt från årets bästa dag för McDonald’s.

- Bästa tiden är före jul, när folk ska julhandla, och före midsommar, då är det flera stora resdagar. Alla som ska till Öland eller ut i skärgården passerar ju här.

Vid Leons gatukök balanserar Sebastian Kantojärvi en tallrik som håller på att svämma över. Han har tagit en klassiker - en skuren bamse, pommes frites och en stor räksallad - och skyndar sig in i bilen. Hans kompis Kim Ljung kommer efter. Han valde hamburgare och pommes.

Personal avgör öppettid
De är riktigt hungriga sedan de festat hela natten.

Men Claes Åkervall, som äger Leons, vet fortfarande inte om nyårsdagen blir någon höjdare.

- Vi har öppet till midnatt, sedan får de som jobbar avgöra om det är någon idé att hålla öppet längre.

Daniel  Fredriksson och Marcus Comstedt ger efter för dageneftersuget och äter hamburgare.
Daniel Fredriksson och Marcus Comstedt ger efter för dageneftersuget och äter hamburgare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om