Flyktingmottagandet omfördelas

Flyktingströmmen ska bli jämnare. Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) är glad över att få regeringens stöd.

Bättre. Skolundervisningen och bostadssituationen får högre kvalitet om antalet anvisade flyktingar blir mer jämnt fördelat, enligt Lars Stjernkvist (S). I och med regeringens nya förslag får han stöd.

Bättre. Skolundervisningen och bostadssituationen får högre kvalitet om antalet anvisade flyktingar blir mer jämnt fördelat, enligt Lars Stjernkvist (S). I och med regeringens nya förslag får han stöd.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Norrköping2016-12-01 22:00

Det var på onsdagen som regeringen presenterade hur de vill göra kommunernas flyktingmottagande lättare. Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson sade att åratal av för lågt bostadsbyggande och ett ökat flyktingmottagande kräver samarbete.

– Det är oacceptabelt om några kommuner väljer att överlåta sin del av ansvaret på andra kommuner, sa hon.

Norrköpings kommun är en av de kommuner som redan idag tar stort ansvar för att låta flyktingar få eget boende, enligt Lars Stjernkvist.

– Vi är väldigt duktiga både på antal och på kvalitet men hur duktiga vi än varit så klarar vi inte kvaliteten i skola och boende om inte fler hjälper till, säger han.

Beredd på sanktioner

Regeringens förslag är att tillfälligt förlänga den tid som kommunerna har på sig att ordna boende (från max två månader till max fyra månader) för de så kallade anvisningsbeslut som fattas i år. Tvåmånadersregeln gäller från nästa år igen då Migrationsverkets prognos säger att flyktingströmmarna kommer att minska. Regeringen är också tydlig med att kommunerna måste se till att mottagandet kan genomföras trots bostadsbrist.

– Regeringen är beredd att vidta de åtgärder som krävs för att lagen ska följas, till exempel sanktioner, sa Ylva Johansson.

Färre till Norrköping

Då färre flyktingar väntas 2017 sänks också det antal som länen får anvisade. Vid framräknande av länstalen ska hänsyn tas till att kommuner redan kan ha planerat för att ta emot nyanlända enligt de tidigare högre talen.

– Regeringen har verkligen lyssnat och hjälper till för en omfördelning i landet och i vårt län. Effekten blir att Norrköping avlastas och Linköping får ta större ansvar, säger Lars Stjernkvist och tillägger att det inte är en dragkamp mellan städerna men ett sätt att se till att mottagandet får högre kvalitet i form av skolor och bostäder.

– Jag hoppas att detta innebär att Norrköpings kommun inte ska behöva ta emot aviserade flyktingar från Migrationsverket under 2017, säger Lars Stjernkvist.

Bakgrund

Den 1 mars 2016 trädde bosättningslagen i kraft. Den ska reglera hur kommunerna ser till att nyanlända får en plats att bo på. Syftet var att få en jämnare fördelning av nyanlända och att kommuner med bättre förutsättningar till etablering ska ta emot nyanlända i större utsträckning än förut.

Enligt Migrationsverket blir mottagningsbehovet av flyktingar lägre år 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om