Det ekar tomt i avgångshallen på Norrköpings flygplats. Incheckningsdiskarna är nedsläckta och rullbanden står stilla. Några arbetare sitter och äter lunch i den öppna flygplatsrestaurangen. Flygplatschefen och numera även tillförordnade vd:n Peter Jansson slår sig ned i en av de mjuka sofforna vid fönstret. Idag har flygplatsen inte en enda avgång.
Sedan i mars förra året har charterflygen, som står för den största delen av flygplatsens intäkter, i långa perioder legat helt nere på grund av pandemin. Antalet passagerare sjönk under 2020 från det förväntade 100 000 till 18 000. Att det ändå kom upp i ett visst antal beror på att flygen gick som vanligt under början av året och kom igång något under sena sommaren och hösten, förklarar Peter Jansson. Det har även varit en hel del privat- och ambulansflyg.
– Men hittills i år är det ännu sämre, säger han.
– Vi har noll charterflyg igång.
Även om Peter Jansson hoppas att vissa av charterflygen kan komma tillbaka någon gång under juli och augusti, kan han konstatera att pandemisituationen förvärrat en redan ansträngd ekonomi. Och det kommer dröja innan flyget är tillbaka på samma nivåer som innan pandemin. Inte ens år 2026 spår Transportstyrelsen att flygtrafiken återhämtat sig. För Norrköpings flygplats går återhämtningen kanske något fortare, då charterflyg kommer återhämta sig snabbare än affärsflyg, tror Peter Jansson.
– Men tre till fem år, garanterat.
Mitt i krisen ligger flygplatsen ute till försäljning. Beslutet om att försöka sälja togs i samband med en utredning förra året som visade att kommunen framöver årligen skulle behöva skjuta till ytterligare miljoner till verksamheten. Även om den styrande Kvartetten velat behålla flygplatsen finns det en gräns för hur mycket pengar det är värt att lägga, säger Olle Vikmång (S), högste ansvarige politiker i kommunen:
– Då stod vi inför att avveckla eller försöka sälja den.
Valet föll på det sistnämnda eftersom det fanns aktörer som visat intresse för att köpa flygplatsen och i december röstade en majoritet i fullmäktige för förslaget om att sälja. Beslutet innebar bland annat att kommunen fortsatt ska äga marken och lokalerna, men att den privata aktören ska sköta driften. Bolaget ska även köpa alla aktier (utom en som överlåts om tre år), som idag innehas av det kommunala bolaget Norrköping Airport AB.
I och med att upphandlingen nu är annonserad kan vi ta del av de krav som ställs på köparen. Bland annat ska flygplatsen ha minst 80 000 passagerare per år. En jury kommer även poängsätta de sökandes arbete för miljö och klimat samt för att främja Norrköpings näringsliv. Det finns dock inga krav på att driva varken charter- eller reguljärflyg. Priset landar på totalt 28 miljoner kronor.
Köparen kommer samtidigt få ett bidrag från kommunen på högst 23,8 miljoner kronor per år under tre år, totalt högst 71,4 miljoner. Det är mindre än vad kommunen betalar till flygplatsen idag, men betydligt mer än vad en avveckling skulle kosta – som beräknats till mellan 30 och 35 miljoner kronor. Olle Vikmång tycker att bidraget till den potentielle köparen är välinvesterade pengar.
– Om vi med det här kan få in en privat aktör som får ekonomi i flygplatsen och långsiktigt kan lyckas få det att fungera.
Det är många miljoner av våra skattepengar som betalas ut, vad får Norrköpingsborna tillbaka för dem?
– Dels är flygplatsen viktig för delar av näringslivet, det är en del av Norrköping som logistik- och transportnod. Sen får vi också arbetstillfällen och möjlighet att under normala omständigheter flyga från Norrköpings flygplats. Senaste åren har det mest varit charterflyg, men ambitionen är också att det ska finnas reguljärflyg till andra destinationer.
De senaste fem åren har kommunen årligen skjutit till i snitt 34 miljoner kronor till flygplatsen. I den utredning som gjordes förra året kom man dessutom fram till att ytterligare miljoner skulle behöva skjutas till framåt.
Varför skulle ett privat bolag lyckas med det som kommunen inte gjort under många år?
– Det är det vi får pröva nu. Men en privat aktör har andra möjligheter än en kommun har att kanske bygga upp andra typer av verksamhet och stå på fler ben, säger Olle Vikmång.
Norrköpingsföretaget Independent Business Group, som tidigare visat intresse för att köpa flygplatsen, vill i nuläget inte kommentera.