Polisens vädjan: Bara gör det inte • "Människor blir rädda"

Vid 20.50-tiden på måndagen började flera inringare höra av sig till polisen om smällar i Klockaretorpet i Norrköping. Nu vädjar polisen till de som avfyrar fyrverkerierna – att sluta.

"Det är inte läge som det ser ut just nu att hålla på med sånt här. Människor blir väldigt rädda", säger Mats Pettersson, presstalesperson på polisen.

"Det är inte läge som det ser ut just nu att hålla på med sånt här. Människor blir väldigt rädda", säger Mats Pettersson, presstalesperson på polisen.

Foto: Pressbild

Norrköping2024-09-02 21:24

– Vi har fått in larm om att man har hört smällar i området, sade Mats Pettersson, presstalesperson på polisen vid 21-tiden.  

Flera patruller ryckte ut till platsen och man konstaterade att det troligtvis handlade om fyrverkerier. Vid 21.40-tiden bekräftade Mats Pettersson att de hittat rester från fyrverkerier. 

– Vi har varit där med ett antal resurser för att söka av och allting tyder på att det handlar om bangers eller någon form av fyrverkerier, säger han.   

Nu vädjar han till personerna som avfyrar fyrverkerierna – att sluta. 

– Jag har ju också varit tonåring och man tänker inte längre än näsan räcker, men här skulle jag ändå vilja att man gör det. Det är inte läge som det ser ut just nu att hålla på med sånt här. Människor blir väldigt rädda. 

– Jag vill egentligen bara vädja till de som håller på med det här att "Bara gör det inte" för att det är onödigt. Det tar resurser, det sprider oro och människor och djur blir rädda. Allt bara för att det ska smälla lite grann, så roligt kan det inte vara, tänker jag.   

Han menar att det inte är konstigt alls att människor reagerar.

– Inte minst i ljuset av att vi hade ett mord i Norrköping för bara några veckor sedan, ett Linköping och ett i Eskilstuna i helgen. Det händer hela tiden. Det är inte så himla konstigt att folk sätter smällar i relation till skjutvapen och blir rädda och oroliga. Så jag vill bara be om att man tänker ett steg till och låter bli helt enkelt.   

Inte nog med att människor blir rädda vill han även lyfta problemet med att det tar mycket resurser från polisen.

–Vi hade fyra resurser som åkte omkring i Klockaretorpet och letade, och de här fyra patrullerna hade ju kunnat göra någonting annat. Nu hände det ingenting allvarligt samtidigt, men det skulle lika gärna kunna vara så och då är vi på fel plats i onödan.    

Behöver man känna någon oro om man bor i Klockaretorpet? 

– Absolut inte, säger Mats Pettersson.  

– Däremot är det väldigt bra att man hör av sig om man hör och ser saker som man tycker är misstänkt, så vi får kontrollera det. Men som sagt, det bästa hade ju varit om man inte hade behövt höra av sig alls utan kunde ha en trevlig hemmakväll i lugn och ro. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!