I augusti 2018 återinvigdes Nya Torget med pompa och ståt efter en omfattande renovering. Kommunalrådet Karin Jonsson (C) fanns på plats och talade om förhoppningarna om att det skulle bli mer liv och rörelse på torget.
Med facit i hand – tycker du att torget har motsvarat förhoppningarna?
– Både ja och nej, skulle jag vilja säga. Jag tycker det blivit mer folk i området, det har man sett på uteserveringarna på sommarhalvåret. Men det har också handlat en hel del om de missbruksproblem som finns i området, säger Karin Jonsson.
Som vi vid ett flertal tillfällen berättat om har boende och företagare i området tröttnat på stök i parkeringshuset under marken. "Det är avföring i hissen, missbrukare injicerar droger och säljer narkotika öppet", sa en kvinna som jobbar i närheten till oss för en dryg månad sen.
Hur ska man ändra på den här bilden?
– Det är viktigt att ha många olika aktiviteter igång. Men tyvärr har ju nästan alla former av aktiviteter stått stilla under pandemin, säger Karin Jonsson.
Ur smittskyddssynpunkt har exempelvis den scen som kom till under förvandlingen hittills inte kommit till någon större användning.
En trend just nu är i alla fall att det verkar vara ett ökat intresse för näringsidkare att sälja mat på torget, i så kallade food trucks – matvagnar på hjul. Caroline Svejd är driftingenjör på tekniska kontoret med ansvar för markupplåtelse.
– Att döma av de ansökningar som kommit in den senaste tiden skulle jag säga att det är flera som blivit intresserade av att slå upp sina vagnar på Nya Torget, säger hon.
Det ökade intresset gör att företagarna får slåss om utrymmet. Det finns nämligen bara två platser som matvagnarna kan stå på. Det är som bekant polisen som ger tillstånd, men kommunen har generellt sett inga invändningar mot att polisen ger klartecken.
En av krögarna som intar Nya Torget är Robert Järpstigen, som driver Langosvagnen Kalmar AB. I början av april slår han upp sin vagn som erbjuder den ungerska maträtten där huvudingrediensen är friterad och jäst deg.
– Foodtrucks är en vinnare i de här svåra tiderna för restaurangbranschen. Dels är det take away och dels sker ju allting utomhus, säger Robert Järpstigen.
För att stå på Nya Torget med en vagn i fyra dagar och med två vagnar i två dagar får han betala 4 400 kronor totalt.