Fler överlever hjärtinfarkt i Linköping än i Norrköping

Det är stora skillnader mellan sjukhusen i hur många hjärtinfarktspatienter som överlever. Universitetssjukhuset i Linköping har det näst bästa resultatet i landet.

Norrköping2004-10-06 08:01
Det visar det nationella hjärtinfarktsregistret för 2003 vars resultat blir offentliga i dag.
Vid Universitetssjukhuset avled under förra året tre procent av hjärtinfarktspatienterna, som var yngre än 80 år, inom 30 dagar efter infarkten.
På Vrinnevisjukhuset i Norrköping och vid Lasarettet i Motala var motsvarande siffra nio respektive tio procent. Med det placerar sig de bägge sjukhusen bland de med sämre resultat. Riksgenomsnittet är sju procent. Dödligheten varierar mellan 2 och 11 procent vid de 74 sjukhus som deltar i mätningarna.

Hjärtläkarna vill dock inte dra några säkra slutsatser av skillnaderna mellan sjukhusen eftersom den inte är statistiskt säkerställd. Faktorer som befolkningens hälsa i övrigt, rapporteringsrutiner och tillfälligheter är avgörande för resultatet. Ju mindre patientantal ju större är risken för slumpresultat och ett av landets minsta sjukhus har det bästa resultatet för 2003. Eftersom dödligheten generellt är låg i dag riskerar ett dödsfall mer eller mindre per år att orsaka stor förflyttning i rangordningslistan för ett litet sjukhus.
? Vi kan inte med 95 procent säkerhet säga att det här är sanning, det kan vara slumpen. Skillnaderna är för stora för att enbart förklaras av akut ballongvidgning. Samtidigt har vi en tydlig trend som visar att det är en skillnad i överlevnad, säger Ulf Stenestrand, hjärtläkare vid Universitetssjukhuset i Linköping och en av upphovsmännen till det nationella registret.

Det, som enligt Ulf Stenestrand, kan bidra till skillnaden mellan de tre sjukhusen i länet är att metoden med direkt akut ballongvidgning använts mer i Linköping. I Motala och Norrköping ges i första hand propplösande läkemedel, och om inte det hjälper, skickas patienten vidare till Linköping för ballongvidgning.

Under 2003 var det 91 patienter vid US som var aktuella för direkt ballongvidgning. 43 av dem behandlades. Av de 108 patienter på Vrinnevisjukhuset som uppfyllde kriterierna för behandling fick drygt 8 direkt ballongvidgning och 15 akut ingrepp efter propplösande behandling. I Motala behandlades 15 av 57 med akut ingrepp efter misslyckad propplösande behandling och ingen med direkt ballongvidgning.
? Trenden är densamma i hela landet. De sjukhus som haft en högre aktivitet med ballongvidgning har en bättre överlevnad. Men det är fortfarande trender och vi ska göra mer avancerade analyser där vi jämför patientgrupper som fått tidig propplösande behandling med dem som fått direkt ballongvidgning.

Men för heltidspolitikern Anna-Lena Sörenson (s), ordförande i landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd räcker dock de studier och utpekade trender som finns. Från nyår 2005 ska alla patienter som får stor akut hjärtinfarkt föras direkt till Linköping för ballongvidgning. Av alla hjärtinfarkter är det omkring 40 procent betecknas som stor akut hjärtinfarkt.
? Vården ska bli lika bra i hela länet. Vi skjuter till fem miljoner kronor för att alla östgötar som behöver ska ha tillgång till ballongvidgning, säger Anna-Lena Sörenson. Hon är säker på att insatsen kommer att ge resultat och synas i RIKS-HIAs register över dödlighet inom ett par år.
- Dessutom blir vårdtiderna kortare och de som fått behandlingen kan snabbare komma tillbaka till ett bra liv.
Läkaren Ulf Stenestrand menar att skillnaderna mot i dag ändå inte blir så stora.
- Många av de som inte får ballongvidgning direkt, utan propplösande läkemedel, kommer ändå till oss i Linköping efter någon vecka för vidare utredning. Gör man det direkt i stället skulle man kunna spara in vårdtid och resurser.
En sak är dock säker i statistiken. Trots att fler äldre drabbas av hjärtinfarkt minskar dödligheten. Bara i åldersgruppen 70 till 79 år har dödligheten inom 30 dagar minskat från 18 till 10 procent sedan 1995.

Se rapporten <a class=nyhetshover href=http://www.riks-hia.se/Reports/reports.html>här</a>.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om