Uppgifterna kommer från Transportstyrelsen som nyligen redovisade siffrorna för antalet dödsolyckor mellan januari till juni i år. Siffrorna för svårt och lindrigt skadade anges också i sammanställningen.
Under perioden skedde totalt 111 trafikolyckor med dödlig utgång över hela Sverige.
Två av de åtta olyckorna i Östergötland inträffade i Norrköpings kommun.
Den första olyckan skedde den 10 februari på väg 210 i närheten av Norsholm. En bil med tre personer i körde av vägen och voltade. Två av personerna undkom med lindriga skador. Den tredje personen avled på sjukhus tre dagar senare.
Den andra trafikolyckan med dödlig utgång skedde 17 april. Det var i höjd med Ingelsta shopping som en man i 65-årsåldern av okänd anledning hade hamnat i fel körfält på E4:an. Mannen frontalkrockade efter en stund med en mötande bil och i bilen befann sig två personer, en kvinna i 35-årsåldern och en 25-årig man. Samtliga tre fördes till sjukhus med allvarliga skador och opererades akut.
Kvinnan fick livshotande skador och läget för den yngre mannen bedömdes inledningsvis som kritiskt, men båda överlevde. Den 65-årige mannen avled däremot till följd av sina skador.
Varför dödsolyckorna i Östergötland och Norrköping har ökat just i år är svårt att säga, enligt Andreas Lundqvist, som är trafikplanerare på Norrköpings kommun.
– Antalet olyckor varierar från år till år. När det rör sig om relativt låga siffror ger en ökning på en eller två relativt stort utslag. Det räcker med att en bil med flera personer i krockar så går det upp.
Trots att årliga variationer förekommer har olyckorna generellt minskat under de senaste åren.
– Vi har utvecklats mycket och ser vi till nollvisionen har vi som mål att halvera antalet omkomna fram till 2020, säger Andreas Lundqvist och förklarar att man för att jämna ut variationerna mellan åren räknar ut ett medelvärde. Det värdet hamnade på fyra och ska nu alltså halveras till max två omkomna 2020.
Mellan 2007 och 2018 var den vanligaste typen av dödsolyckor i kommunen en singelolycka med motorfordon.
– Allt från trötthet till att folk inte håller hastigheten ligger bakom, men det är svårt att säga något mer specifikt. Vi jobbar varje dag med trafiksäkerhet och försöker fokusera på platser med många olyckor, att anpassa och förfina dem, så att det blir så få olyckor som möjligt, säger Andreas Lundqvist.