Fitesa investerar 400 miljoner kronor

Fitesa i Norrköping bygger en ny produktionslinje för fiberväv. Den brasilianska ägaren investerar 400 miljoner kronor och när den nya produktionslinjen står klar våren 2015 kan Fitesa även nyanställa.

Norrköping2014-03-12 02:00

Utanför Fitesas fabrik, nära Bravikens pappersbruk, har markarbeten startat för den nya fabriksbyggnaden. När den invigs i mars 2015 har fabriken tre produktionslinjer för tillverkning av fiberväv. Fiberväven används i ytskiktet på en blöja men den kan också bli en fiberduk som täcker jordgubbslandet eller bli dammsugarpåsar.

– Vi ser tillväxtmöjligheter i Europa och är glada att vår ägare valde att satsa i Norrköping, säger Anders Fogelberg, vd Fitesa Sweden. Valet stod mellan Sverige, Polen och Tyskland och det var slutligen bolagsskatten i Sverige som gjorde att valet föll på oss. Nu satsar vi på att muta in allt större marknader för framtiden.

Fiberväven på Fitesa tillverkas av polypropengranulat och ytvikten på den färdiga väven har i dag gått ner till 13 g/m2. Kunden kan köpa rullar av fiberväv i bredder från en decimeter upp till tre meter och merparten av fiberväven går till kunder som tillverkar blöjor och andra hygienprodukter. En av storkunderna är svenska SCA.

– Fitesas produkter lever på en marknad som är konjunkturokänslig och förutsägbar, konstaterar Anders Fogelberg. Vi vet hur många barn som föds i Europa och vi vet samtidigt hur många som blir gamla och därmed har vi väldigt bra koll på behovet av fiberväv.

Produktionen i Norrköping rullar i femskift och den färdiga fiberväven lämnar anläggningen med lastbil.

– Vi har ett bra logistikläge och kan även dra nytta av att Norrköping är en stad med tre pappersbruk, säger Anders Fogelberg. Det gör att det finns mycket kunskap i närområdet vilket också skapar kompetenta underleverantörer till oss.

Fitesa har ännu inte analyserat hur stor bemanning som kommer att behövas när den tredje produktionslinjen står klar nästa vår. Det arbetet pågår men innan man är där ska 30-årsjubileét firas. Fitesa har även en förhoppning om att man i år äntligen ska få den efterlängtade skylt som visar vägen till anläggningen på Östra Bravikenvägen.

Fitesa

Fitesa firar 30-årsjubileum i Norrköping i år. När företaget startade hette det Fiberweb och var en division i Holmenkoncernen. Efter flera ägarbyten köptes företaget av brasilianska Fitesa för två år sedan. Fitesa i Norrköping tillverkar fiberväv för kunder i norra Europa. Dagens två produktionslinjer tillverkar cirka 100 ton per dygn. Fabriken har 109 anställda och omsatte förra året 600 miljoner kronor. Inom några år kommer omsättningen att ligga runt en miljard kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!