Julia Dahlberg och Steffi Spetz är två unga medarbetare på McDonald´s. Båda har gått barista-kursen på tolv timmar. Tjejerna har fått teori, praktik, lärt sig hur man gör så kallade "lattearts" samt fått veta mer om rengöring och underhåll av utrustningen. Latteart är mönstret eller designen på ytan av latten eller cappuccinon. Det mest kända är hjärtat som baristan skapar av det översta skumlagret. En del "ritar" i skumlagret med en lattepenna eller choklad.
– Det här är kul! Det är alltid roligt att få lära sig något nytt, säger Steffi Spetz och visar de klassiska handgreppen när en latte blir till.
Barista-ledaren Julia Dahlberg har jobbat på McDonald´s i snart sex år. Hon ser barista-kursen som ett steg uppåt i karriären.
– Jag började när jag var 16 år och vill vara kvar i organisationen. Nu är jag andra-assistent på restaurangen och utbildar mig till biträdande restaurangchef. Jobbet är roligt och omväxlande. Ingen dag är den andra lik. Vi är ett stort team och har kul tillsammans.
Barista-utbildningen gav Julia nya erfarenheter i jobbet. Hon hävdar att det öppnar nya möjligheter för alla medarbetare att testa något nytt.
– Det svåraste är att komma ihåg alla ingredienserna i drinkarna vi gör. Det är elva stycken kaffedrinkar att hålla reda på. Men det är precis likadant i köket med alla hamburgare och vad de innehåller. Att hygien och renlighet är viktigt visste vi ju sedan tidigare.
Sofie Wolkert, supervisor och ansvarig för tre McDonald´s–restauranger, berättar att målet är att ha ett 20-tal baristor till våren.
– Målet är tolv verifierade baristor innan året är slut. Under våren kommer vi rekrytera baristor inför sommaren 2023. Restaurangen i Klinga ligger bra till mellan Mjölby och Nyköping. Vi hör att många kunder planerar in sina stopp på just Klinga.
Mikael Nyström, driftschef, McDonald´s Norrköping, säger att ambitionen är att öppna flera nya McCafé runt Norrköping.
– Vi tycker att det är jättekul att få erbjuda Norrköpingsbor och alla resenärer finkaffe till ett bra pris, säger han.
Kaffebönorna i McCafé är certifierat ekologiska, Rainforest alliance–certifierade och odlas utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Fokus ligger på biologisk mångfald och odlarnas arbets- och försörjningsvillkor.