Finkaffet tar plats bland hamburgare och pommes

McDonald´s på Klinga blir först ut i Norrköping att erbjuda McCafé. Ett tiotal anställda har utbildats som baristor och minst lika många utbildas inför sommarsäsongen 2023. Restaurangkedjans ambition är att öppna fler i närområdet.

Norrköping har fått sin första McCafé på McDonald´s restaurang vid Klinga. Det gläder Sofie Wolkert, Julia Dahlberg, Steffi Spetz och Nina Parmér.

Norrköping har fått sin första McCafé på McDonald´s restaurang vid Klinga. Det gläder Sofie Wolkert, Julia Dahlberg, Steffi Spetz och Nina Parmér.

Foto: Rikard W Larsson

Norrköping2022-12-29 17:30
undefined
Norrköping har fått sin första McCafé på McDonald´s restaurang vid Klinga. Det gläder Sofie Wolkert, Julia Dahlberg, Steffi Spetz och Nina Parmér.

Julia Dahlberg och Steffi Spetz är två unga medarbetare på McDonald´s. Båda har gått barista-kursen på tolv timmar. Tjejerna har fått teori, praktik, lärt sig hur man gör så kallade "lattearts" samt fått veta mer om rengöring och underhåll av utrustningen. Latteart är mönstret eller designen på ytan av latten eller cappuccinon. Det mest kända är hjärtat som baristan skapar av det översta skumlagret. En del "ritar" i skumlagret med en lattepenna eller choklad.

– Det här är kul! Det är alltid roligt att få lära sig något nytt, säger Steffi Spetz och visar de klassiska handgreppen när en latte blir till.

undefined
Full fart. Julia Dahlberg, Steffi Spetz och Nina Parmér gör några kaffe latte till väntande cafégäster.

Barista-ledaren Julia Dahlberg har jobbat på McDonald´s i snart sex år. Hon ser barista-kursen som ett steg uppåt i karriären.

– Jag började när jag var 16 år och vill vara kvar i organisationen. Nu är jag andra-assistent på restaurangen och utbildar mig till biträdande restaurangchef. Jobbet är roligt och omväxlande. Ingen dag är den andra lik. Vi är ett stort team och har kul tillsammans.

Barista-utbildningen gav Julia nya erfarenheter i jobbet. Hon hävdar att det öppnar nya möjligheter för alla medarbetare att testa något nytt. 

– Det svåraste är att komma ihåg alla ingredienserna i drinkarna vi gör. Det är elva stycken kaffedrinkar att hålla reda på. Men det är precis likadant i köket med alla hamburgare och vad de innehåller. Att hygien och renlighet är viktigt visste vi ju sedan tidigare.

undefined
Latte art. Små konstverk i kaffemuggen.

Sofie Wolkert, supervisor och ansvarig för tre McDonald´s–restauranger, berättar att målet är att ha ett 20-tal baristor till våren.

– Målet är tolv verifierade baristor innan året är slut. Under våren kommer vi rekrytera baristor inför sommaren 2023. Restaurangen i Klinga ligger bra till mellan Mjölby och Nyköping. Vi hör att många kunder planerar in sina stopp på just Klinga.

undefined
Mikael Nyström, driftchef, McDonald´s Norrköping.

Mikael Nyström, driftschef, McDonald´s Norrköping, säger att ambitionen är att öppna flera nya McCafé runt Norrköping.

– Vi tycker att det är jättekul att få erbjuda Norrköpingsbor och alla resenärer finkaffe till ett bra pris, säger han.

Kaffebönorna i McCafé är certifierat ekologiska, Rainforest alliance–certifierade och odlas utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Fokus ligger på biologisk mångfald och odlarnas arbets- och försörjningsvillkor.

undefined
Muffins. Nina Parmér visar en favorit i sortimentet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!