Final för Östra Stenby skola

1955 började Ann-Britt Leo femte klass i då nybyggda Östra Stenby skola. I går avslutade de sista eleverna vårterminen. Till hösten är Östra Stenby skola nedlagd. - Det är tragiskt. Det är en epok som försvinner.

- Nedläggningen är tragisk, tyckte Ann-Britt Leo, stående på skolgården utanför Östra Stenby skola. 1955 började hon femteklass  
i den då nybyggda skolan.
Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM

- Nedläggningen är tragisk, tyckte Ann-Britt Leo, stående på skolgården utanför Östra Stenby skola. 1955 började hon femteklass i den då nybyggda skolan. Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM

Foto:

NORRKÖPING2004-06-10 04:00
På onsdagen kom den så obevekligen - sista skoldagen i Östra Stenby skola. Många har stretat emot - barn, föräldrar och även politiker. Men kommunen sparar för att bättra på sin knackiga ekonomi. Och då fick skolan till slut ändå stryka på foten.
Så för de 80-talet eleverna i årkurserna fyra, fem och sex blev den korta marschen till onsdagens avslutning i Östra Stenby kyrka finalen på deras skoltid i Östra Stenby.
- Det är tråkigt, dåligt, jag är så besviken, berättade fjärdeklassaren Emilia Torstensson och fick stöd av skolkompisen Mikaela Eriksson:
- Jag tycker dom ska lägga ned Kuddby skola i stället.

Maten också populär
Rosita Tunros, som jobbat i skolköket, hade kluvna känslor.
- Det är lite vemodigt, men det ska nog gå bra, hoppades hon.
För henne blir det fortsatt köksjobb i Kuddby skola. Ett besked som fick en intillstående ung man - med fortsatt skolgång i Kuddby - att hoppa till av glädje.
- Ska du det ? ! utbrast han glatt överraskad. Och gav möjligen en vink om att inte bara skolan, utan också maten, varit populär i Östra Stenby.

Första skolan 1794
Under avslutningen i kyrkan talade Jan Tenstam, tidigare skolöverläkare i Norrköping och bosatt i trakten. Han berättade bland annat att den första skolan i Östra Stenby byggdes redan 1794. Därefter har skolbyggnaderna avlöst varandra, fram till byggandet av den nuvarande skolan. Den som nu läggs ned.
- Ingen blir glad av en skolnedläggning, det utarmar bygden. Men skolor kommer, skolor försvinner och skolan kanske kommer tillbaka igen, hoppades Tenstam.
Hur det blir med den saken lär framtiden utvisa.
Men onsdagens skolavslutning i Östra Stenby blev utan tvekan en avslutning i dubbel bemärkelse.
Med svenska flaggan i spetsen tågade eleverna till den sista skolavslutningen i Östra Stenby kyrka.
Med svenska flaggan i spetsen tågade eleverna till den sista skolavslutningen i Östra Stenby kyrka.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om