Klockan 13 på fredagen kan ni se pilot Jan Andersson och andrepilot Patrik Molander styra ett Vampireplan över F13 och Norrköping.
Ett historiskt jubileum.
75 år tidigare, fjärde juni 1946, landade tre engelsktillverkade J 28 de Havilland Vampire klockan nio på kvällen på Bråvalla flygflottilj, F13 i Norrköping. Den stora nyheten var reaktionsmotorerna, numera jetmotorer.
Det blev en ny era för flygvapenindustrin. Planet känns lätt igen på ett karakteristiskt ljud, vilket är mer gällt än dagens jetplan.
– De kommer utgå från Västerås och flyga bana 01. Klockan 12.50 svänger planet över Malmen (Linköping) ett par gånger. Den kommer sedan passera Norrköping, Bråvalla, (längs med järnvägen), berättar Åsa Johansson, marknadskommunikatör för Flygvapenmuseum i Linköping.
Det plan som flyger över Norrköping kommer ursprungligen från Schweiz flygvapen.
Idag finns knappt något plan kvar av de 70 som köptes från Storbritannien. Ett hänger i taket på Flygvapenmuseum i Linköping, men är inte i flygbart skick.
Sverige var ett av de första länder i världen som fick tillgång till den nya tekniken. Styckpriset sattes till 16 700 Pund, vilket i rådande kurs är ungefär 174 000 kronor.
Den stora vinsten 1946 var att Sverige också kunde licenstillverka motorn De Havilland Goblin, vilket gav flygvapenindustrin viktig kunskap om tekniken.
Planet var tillverkat i aluminium förutom den äggformade flygkroppen som var tillverkad i laminerat trä. Toppfarten låg på 850 km/h, att jämföra med de snabbaste dåtida propellerflygplanen, P-51 Mustang, som hade en topphastighet på 650 km/h.
För att uppmärksamma årsdagen av denna milstolpe i flyghistorien bjuder Flygvapenmuseum, i samarbete med Svensk Flyghistorisk förening och Östergötlands Flyghistoriska Sällskap, in till ett digitalt föredrag den fjärde juni. Överflygningen över Malmen kommer också att sändas live på facebook, klockan 12.50.
Det kan också göra det lättare att pricka in överflygningen över Norrköping.