När man scrollar i genom olika appar hos matleverantörer är det lätt att tro att Norrköping fått en uppsjö av nya restauranger. Så är det inte riktigt, i alla fall inte på det traditionella sättet.
Ghost kitchens eller spökkök, som det kallas på svenska, har dock varken något med halloween eller spöken att göra. Termen är hämtad från USA och betyder att restaurangen inte finns fysiskt, utan levererar endast takeaway-mat via exempelvis Foodora eller Wolt.
Majed Raheb Kahlo driver Ljura Pizzeria och är en av dem som tagit chansen att driva ett spökkök. Som för många andra restauranger har pandemitiden varit svår och genom nya samarbeten skapar det mer försäljning. Just nu har han två "digitala" restauranger. Sedan drygt en vecka tillbaka öppnade han sin andra och levererar nu mat från hamburgerkonceptet 4 Grabs som redan finns i ett tiotal städer runt om i Sverige.
– Det har blivit kaos, vi hade 15 beställningar de första två timmarna. Det har verkligen gått jättebra, säger Majed.
– På mindre än en vecka har vi haft över 45 beställningar. Till och med säljaren för konceptet är förvånad över hur bra det har funkat.
Orsaken till att Majed började att laga mat utifrån någon annans koncept började för nästan två år sedan. Det växte fram i och med att hans dotter bara äter vegansk kost. Han blev en av de första i Norrköping att introducera vegansk pizza och kebab. I dag har han cirka 25 rätter som även dottern kan äta. Det är tack vare sitt första samarbete med den växtbaserade producenten Peas of Heaven, som dels har ett eget "spökkökskoncept", men även levererar veganska produkter som han använder sig av till pizzerian.
– De har ett jättebra utbud av produkter och dottern är väldigt nöjd numera, säger han och skrattar.
För att driva ett så kallat "Ghost kitchen" krävs inte speciellt mycket. Man kan utgå från en fysiskt redan befintlig restaurang, men i vissa fall kan det vara ett kök utan matsal, serveringspersonal och sittande gäster. Det som behövs är ett godkänt kök och kökspersonal som tillagar maten.
– När vi började samarbeta med 4 Grabs fick vi en inköpslista och en utbildning på fyra timmar i hur vi ska tillaga maten. Försäljningen sker endast utifrån att man beställer maten via en app och sedan får den levererad. Man kan inte äta den här på restaurangen enligt kontraktet med de som äger konceptet.
Räcker det med fyra timmars utbildning?
– Jag har jobbat med mat i över 25 år så det var inga problem, säger Majed och ler stort.
David Mårs, försäljnings- och driftchef på Foodoras konceptavdelning, berättar att de i nuläget har tre egna koncept i Norrköping. Han berättar också att de började jobba med så kallade "spökkök" våren 2019 efter att trenden vuxit sig stor i USA och Storbritannien.
– Idag finns det cirka 12 olika koncept i Norrköping som går att hitta i vår app.
Tror du den här typen av koncept kommer att öka i ert utbud?
– Ja, det tror jag. Det är ett väldigt smidigt sätt att tjäna mer pengar på den restaurangen du redan har. Man har redan kostnader för hyra, personal och köksutrustning. På det här sättet kan man erbjuda sina kunder ett större utbud och då speciellt i lite mindre städer där det kanske inte finns vissa typer av restauranger innan, berättar David Mårs.