Fenomenet ”spökkök” blir allt vanligare

Wing it, Tacotarian, Peas of Heaven och hamburgerkonceptet 4 Grabs är några exempel på mat som du kan få levererad direkt till dörren i Norrköping. Men har du ätit på själva restaurangen? Svaret är att det inte går att göra det.

Majed Raheb Kahlo äger Pizzeria Ljura. Utöver den vanliga menyn med pizzor, kebab och en del annat har han även tagit in två matkoncept som enbart går att beställa via nätet. Trenden med så kallade spökrestauranger som bara finns virtuellt växer sig allt större i Sverige just nu.

Majed Raheb Kahlo äger Pizzeria Ljura. Utöver den vanliga menyn med pizzor, kebab och en del annat har han även tagit in två matkoncept som enbart går att beställa via nätet. Trenden med så kallade spökrestauranger som bara finns virtuellt växer sig allt större i Sverige just nu.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-09-20 20:00

När man scrollar i genom olika appar hos matleverantörer är det lätt att tro att Norrköping fått en uppsjö av nya restauranger. Så är det inte riktigt, i alla fall inte på det traditionella sättet.

Ghost kitchens eller spökkök, som det kallas på svenska, har dock varken något med halloween eller spöken att göra. Termen är hämtad från USA och betyder att restaurangen inte finns fysiskt, utan levererar endast takeaway-mat via exempelvis Foodora eller Wolt. 

undefined
Majed Raheb Kahlo äger Pizzeria Ljura. Utöver den vanliga menyn med pizzor, kebab och en del annat har han även tagit in två matkoncept som enbart går att beställa via nätet. Trenden med så kallade spökrestauranger som bara finns virtuellt växer sig allt större i Sverige just nu.

Majed Raheb Kahlo driver Ljura Pizzeria och är en av dem som tagit chansen att driva ett spökkök. Som för många andra restauranger har pandemitiden varit svår och genom nya samarbeten skapar det mer försäljning. Just nu har han två "digitala" restauranger. Sedan drygt en vecka tillbaka öppnade han sin andra och levererar nu mat från hamburgerkonceptet 4 Grabs som redan finns i ett tiotal städer runt om i Sverige.

– Det har blivit kaos, vi hade 15 beställningar de första två timmarna. Det har verkligen gått jättebra, säger Majed.

– På mindre än en vecka har vi haft över 45 beställningar. Till och med säljaren för konceptet är förvånad över hur bra det har funkat.

undefined
Smashed burgers är 4 Grabs koncept och finns sedan tidigare i ett tiotal städer runt om i Sverige.

Orsaken till att Majed började att laga mat utifrån någon annans koncept började för nästan två år sedan. Det växte fram i och med att hans dotter bara äter vegansk kost. Han blev en av de första i Norrköping att introducera vegansk pizza och kebab. I dag har han cirka 25 rätter som även dottern kan äta. Det är tack vare sitt första samarbete med den växtbaserade producenten Peas of Heaven, som dels har ett eget "spökkökskoncept", men även levererar veganska produkter som han använder sig av till pizzerian.

– De har ett jättebra utbud av produkter och dottern är väldigt nöjd numera, säger han och skrattar.

undefined
På Pizzeria Ljuras restaurang finns 19 veganska rätter på skärmen. Det finns fler, men det får inte plats.

För att driva ett så kallat "Ghost kitchen" krävs inte speciellt mycket. Man kan utgå från en fysiskt redan befintlig restaurang, men i vissa fall kan det vara ett kök utan matsal, serveringspersonal och sittande gäster. Det som behövs är ett godkänt kök och kökspersonal som tillagar maten.

– När vi började samarbeta med 4 Grabs fick vi en inköpslista och en utbildning på fyra timmar i hur vi ska tillaga maten. Försäljningen sker endast utifrån att man beställer maten via en app och sedan får den levererad. Man kan inte äta den här på restaurangen enligt kontraktet med de som äger konceptet.

Räcker det med fyra timmars utbildning?

– Jag har jobbat med mat i över 25 år så det var inga problem, säger Majed och ler stort.

undefined
Via Foodoras app går det att få leverarad mat från 12 olika "spökkök".

David Mårs, försäljnings- och driftchef på Foodoras konceptavdelning, berättar att de i nuläget har tre egna koncept i Norrköping. Han berättar också att de började jobba med så kallade "spökkök" våren 2019 efter att trenden vuxit sig stor i USA och Storbritannien.

– Idag finns det cirka 12 olika koncept i Norrköping som går att hitta i vår app.

Tror du den här typen av koncept kommer att öka i ert utbud?

– Ja, det tror jag. Det är ett väldigt smidigt sätt att tjäna mer pengar på den restaurangen du redan har. Man har redan kostnader för hyra, personal och köksutrustning. På det här sättet kan man erbjuda sina kunder ett större utbud och då speciellt i lite mindre städer där det kanske inte finns vissa typer av restauranger innan, berättar David Mårs.

Spökkök

"Spökkök" är en digital restaurang som består av ett fysiskt kök som bara erbjuder på hemleveranser och som inte serverar mat på plats. Köket har ingen matsal, ingen serveringspersonal och inga sittande gäster – allt som behövs är ett kök och kökspersonal som tillagar maten. "Spökkök" är också kända som ghost kitchen, virtual kitchen eller cloud kitchen och har blivit betydligt mer populära de senaste åren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!