Farlig kemikalie kan finnas i dricksvattnet

Bisfenol A förbjöds nyligen i nappflaskor. Nu finns det oro att det även finns i dricksvattnet. Kemikalieinspektionen vill nu undersöka hur stora riskerna är.

Foto: Christine Olsson / SCANPIX

Norrköping2011-08-29 09:02

Befolkningen utsätts för en låg men kontinuerlig exponering av bisfenol A, även kallat BPA.

Den hormonstörande kemikalien finns i flera saker som vi omges av i vår vardag. Därför måste utredningen fortsätta, enligt Kemikalieinspektionen som på regeringens uppdrag gjort en stor utredning om BPA.

Utredningen går ut på att se över om det finns anledning till att införa ett nationellt förbud mot BPA i vissa plastprodukter. Det har redan förbjudits vid tillverkning av nappflaskor.

Renoverade rör
Det är dricksvatten från renoverade vattenrör som är källan till oron.

Allt fler fastighets- och husägare väljer att renovera sina gamla avlopps- och vattenrör genom att spruta in plast i dem, så kallad relining eller "strumpmetoden". Metoden är avsevärt mycket billigare och smidigare än att byta ut de gamla rören.

Men vid relining används epoxi som framställs bland annat av bisfenol A.

Läs mer om det här i måndagens Norrköpings Tidningar.

Fakta Bisfenol A

Kemikalien bisfenol A, förkortas BPA, används som hårdgörare i plastprodukter, exempelvis polykarbonatplaster och epoxiplaster, och finns exempelvis i vardagliga föremål som kassakvitton, nappflaskor, cd- och dvd-skivor, skyddslack inuti konservburkar och tandfyllningsmaterial.

Sedan 1 mars 2011 är det dock förbjudet att tillverka nappflaskor med bisfenol A och från och med 1 juni är det även köpförbud av nappflaskor med bisfenol A inom EU.

Gränsvärdet för bisfenol A i livsmedelsförpackningar av plast är 0,6 milligram per kilo livsmedel.

Bisfenol A tillverkas inte
i Sverige men importeras både som råvara och i kemiska produkter.

Källa: Livsmedelsverket och Kemikalieinspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om