Färgargården – efter nya satsningen

Efter att Färgargården stått still i nästan tio år öppnades det åter upp igen under sommaren och hittills har det varit en succé.

Frågor. Förbipasserande är nyfikna och ställer hela tiden frågor till bland annat Charlotte Jörgensson.

Frågor. Förbipasserande är nyfikna och ställer hela tiden frågor till bland annat Charlotte Jörgensson.

Foto: Johan Colliander

Norrköping2017-07-19 05:30

– Vi har nog framförallt vädret att tacka för att det gått så bra som det gjort, säger Charlotte Jörgensson, projektledare på Norrköpings stadsmuseum.

Ungefär 200 besökare per dag uppskattar Charlotte Jörgensson att Färgargården lockar och även om de flesta är Norrköpingsbor har även ryktet spridit sig vidare och ett antal turister tar sig till gården varje dag.

– Jag tror de gillar det interaktiva, säger Charlotte Jörgensson samtidigt som hon visar upp det vackert egenfärgade garnen. För det är minst sagt interaktivt, mat lagas enligt gamla principer och allt tas tillvara på och alla färger tillverkas på naturlig väg, som förr i tiden. Även om det inte alltid blir precis som man tänkt sig.

– Vi har inte lyckats med gult ännu, vi tror att det är kopparkärlen som färgar av och ger den här mer grönaktiga färgen, säger Charlotte Jörgensson som passar på att visa upp tunnan med bresiljeträ som ska bidra med den gula färgen.

Just den här dagen är det en något mindre grupp som går med på den dramatiserade visningen men medan NT är där kommer det hela tiden fram folk och tittar på byggnaderna och ställer frågor till personalen på plats.

– Det är kul att sånt här hålls uppe och igång, säger Hanna Röjdberg, en av dem som följer med på dagens visning.

Färgargården är inte bara en historisk plats och ett café men även en arbetsplats för tio sommarjobbare som iklädda tidstypiska kläder utför diverse sysslor och bjuder på ett informativt skådespel varje dag.

– Det är nog det bästa sommarjobbet man kan tänka sig, man får testa så många olika saker, säger Carolina Sandström, en av dem som har valt det något annorlunda sommarjobbet.

– I alla fall om man är så pass historienördiga och teaterintresserade som vi som är här, tillägger hon.

Sommarens verksamhet med evenemang är på många sätt och vis ett pilotprojekt och det har finansierats av tidigare öronmärkta donationer från olika stiftelser. Om projektet kommer att fortsätta även nästa år är ännu inte bestämt, men Charlotta Jörgensson vill gärna se en fortsättning på verksamheten.

– Vi vill att det ska fortsätta nästa år också och vi hoppas att politikerna ser hur viktigt ett sånt här projekt är. Det här är en oas där människorna i Norrköping kan få en inblick i livet under 1880-talet, säger Charlotte Jörgensson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!