Fängelse för bedrägeri med stulna rekvisitioner

34-åringen som lurade till sig mobiltelefoner med falska rekvisitioner från ABF har dömts till fyra månaders fängelse för bland annat bedrägeri.

Norrköping2004-05-14 14:13
34-åringen är bosatt i Stockholm och hade i mars ett kraftigt återfall i narkotikamissbruk. Mannen har berättat att han blev uppringd av en person som behövde ?någon med ett pass eller en id-handling?. Det hade 34-åringen och eftersom ersättning utlovades ställde han upp. Han behövde pengar till droger.
I Norrköping fick mannen redan ifyllda rekvisitionsblanketter från ABF i Norrköping. Han insåg att de var förfalskade, men brydde sig inte om eventuella konsekvenser.

Med hjälp av rekvisitionerna lyckades han 21 mars lura till sig fyra mobiltelefoner värda närmare 17000 kronor i en affär. Han fick också hyra två dubbelrum på ett hotell. Rummen användes av 34-åringen och flera andra, okända personer. Dagen efter deras övernattning upptäcktes att inventarier värda 38500 kronor antingen stulits eller förstörts.
Däremot misslyckades 34-åringen att få ut telefonkort värda 2 500 kronor i en livsmedelsaffär och fem mobiltelefoner i en annan butik.

Innan samtliga bedrägerier och bedrägeriförsök hade det tilltänkta offret ringts upp. En person som utgav sig för att vara anställd på ABF hade förhört sig om det var möjligt att hämta varor med rekvisition. Uppringaren presenterade sig med namnet på en man som verkligen arbetar på ABF.
Det var också anledning till att ett av bedrägerierna misslyckades. En affärsanställd hade gått i samma skola som den ABF-anställde. Och när han i telefon talade med bedragaren förstod han direkt att något var fel - han kände inte igen rösten.
Hur ABF-rekvisitionerna hamnat i orätta händer är inte helt klarlagt. De kan ha stulits i samband med ett inbrott.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om