David Karlsson forskar om kommunpolitik på Göteborgs universitet.
Han poängterar att KD:s avhopp från Borgerlig samverkan inte behöver betyda att styret nödvändigtvis faller.
– Ett styre kan vara ganska litet och ändå ha kontrollen över kommunen. Det beror på om oppositionen kan enas eller inte. Om det inte finns andra partier som vill samarbeta och exempelvis lägga fram budget ihop kan ett minoritetsstyre sitta kvar.
Han tillägger:
– Sedan kan man gå på pumpen i fler frågor där oppositionen hittar möjligheter. Det lär hända.
Men hur många gånger kan man gå på pumpen innan det bli ohållbart?
– Det finns till och med exempel på styren som har suttit kvar även om de inte fått igenom budgeten.
En kommunstyrelseordförande kan inte heller röstas bort av fullmäktigeledamöterna, enligt David Karlsson.
– Nej, det finns inga misstroendevotum alls i systemet. Men om det däremot bildas ett nytt styre som har majoritet i fullmäktige är det underförstått i kommunallagen att kommunstyrelsens ordförande byts ut.
– Det andra som kan hända är förstås att man i det egna partiet försöker få bort sin ledare. Man kan avsätta en person som gruppledare, eller som ordförande för den lokala partiorganisationen, men formellt inte avsätta en person som kommunstyrelsens ordförande. Där sitter man tills man avgår, eller tills det bildas en ny majoritet.
Hon hänvisar till ett medlemsmöte som ska hållas på onsdagskvällen.
Socialdemokraterna kommer dock inte att samarbete med Moderaterna, ”som partiet fungerar nu”.
Enligt David Karlsson är den vanligaste orsaken till att kommunstyren faller oenighet mellan partierna i politiska sakfrågor. Att motivera avhopp med en persons ledarstil är mer ovanligt.
– Goda personliga relationer är alltid viktiga, men officiella förklaringar till att styren bildas eller bryts brukar oftast handla om sakfrågor.