– Det är en mindre chans att se norrsken idag än igår, säger Martin Eriksson på Institutet för rymdfysik, IRF och fortsätter:
– Med det sagt så är det ju lite av en gissningslek så det är väl värt att gå ut och kolla om man är vaken.
Norrsken uppstår när solvind träffar jordens magnetfält. Sannolikheten för norrsken påverkas av solcykeln och nästa år förväntas det vara högst sannolikhet att se fenomenet på elva år.
Men det är inte bara solvinden som påverkar chanserna att se norrsken, för mycket moln på himlen kan skymma ljusfenomenet. Här får vi hoppingivande ord från SMHI:s meteorolog Erik Höjgård-Olsen:
– Det finns chans för luckor i molntäcket i natt. Höga slöjmoln lär täcka stora delar av himlen, men de kommer vara mer eller mindre täta och tidvis uppstår också luckor.
Det kan alltså vara värt att snegla upp mot himlen i natt för att eventuellt se himlens färgskiftningar. Martin Eriksson på IRF råder en att leta upp en mörk plats.
– Det tar 20-30 minuter innan mörkerseendet är optimalt. Tar man fram telefonen och tittar in i skärmen, eller vilken annan ljuskälla som helst, är man tillbaka till ruta ett igen. Norrsken även när de är starka är ljussvaga i jämförelse med en glödlampa nära inpå, säger Martin Eriksson.