Ett ja – men långt kvar till byggstart av Ostlänken

Trots hasselsnokar och oro för vattentäkter – länsstyrelsen säger ja till järnvägsplanen för Ostlänken genom Kolmården. Det återstår dock mycket att tröska i den byråkratiska processen. "Det är inte klart, men ett väldigt viktigt steg", säger Daniel Palm, projektledare på Trafikverket.

Daniel Palm är projektledaren som ska lotsa Ostlänkens tunnlar genom Kolmårdens känsliga miljö och ut under Norrköping. Till vänster är platsen vid Stenkullen där Kolmårdstunneln kommer ut. Längst ner till höger i Bergslagsgatans förlängning där tunneln ut från Norrköping ska gå ner. Fast det är en senare etapp.

Daniel Palm är projektledaren som ska lotsa Ostlänkens tunnlar genom Kolmårdens känsliga miljö och ut under Norrköping. Till vänster är platsen vid Stenkullen där Kolmårdstunneln kommer ut. Längst ner till höger i Bergslagsgatans förlängning där tunneln ut från Norrköping ska gå ner. Fast det är en senare etapp.

Foto: Trafikverket/Thomas Möller/Micke Pihlblad

Norrköping2024-04-09 20:00

Nyheten i korthet

  • Länsstyrelsen har godkänt järnvägsplanen för Ostlänken genom Kolmården, vilket är ett viktigt steg i projektet, men byggstarten är fortfarande ett par år bort, enligt Daniel Palm på Trafikverket.
  • Godkännandet är resultatet av genomförda samråd, inlämnade synpunkter från myndigheter och berörda parter, och granskade miljökonsekvensbeskrivningar.
  • Trots detta godkännande, återstår en process för fastställelse av järnvägsplanen samt en miljötillståndsprövning i Mark- och miljödomstolen innan byggandet kan påbörjas.

Att länsstyrelsen sagt ja betyder inte att byggstarten för Ostlänkens etapp Stavsjö–Loddby väntar i runt hörnet. Planen avser en 15 kilometer lång järnvägssträcka genom Kolmården, mellan länsgränsen mot Sörmland och infarten till Norrköping. Här ingår också den omdiskuterade åtta kilometer långa Kolmårdstunneln.

– När vi fått tillstyrkan kan vi skicka in planen till planprövning – det är nästa steg i processen för att vinna fastställelse. När vi fått det får planen överklagas. Efter beslut om eventuell överklagan då är det färdigt, då får vi börja bygga. Där är vi fortfarande ett par år ifrån, säger Daniel Palm, Trafikverkets projektledare för Ostlänken.

undefined
"Det markerar lite avslut för våra stora arbeten i planläggningsprocessen", säger Daniel Palm, projektledare på Trafikverket för Ostlänken. Byggstart ligger dock tidigast ett par år framåt.

Planprövningen görs av en egen enhet inom Trafikverket.

De gigantiska tunnlarna genom Kolmården, och sen i kommande etapp under Norrköping, är två av de största projekten i svensk järnvägshistoria. Att järnvägsplanen nu tillstyrkts av länsstyrelsen innebär bland annat att samråd genomförts, synpunkter från myndigheter och nära berörda lämnats in, miljökonsekvensbeskrivningar har skrivits och granskats.

– Det markerar lite avslut för våra stora arbeten i planläggningsprocessen. Sedan väntar en process med fastställelse av järnvägsplanen men den stora projekteringen för oss markeras färdig genom att länsstyrelsen tillstyrker järnvägsplanen, säger Daniel Palm.

undefined
Ett steg närmare. Så här är det tänkt att tunnelpåslaget vid Kolmårdsbranten ska se ut enligt Trafikverkets visualisering. Bredvid E4 vid Stenkullebacken och avfarten mot Getå/Strandvägen öppnar sig Kolmårdstunneln. Nu har länsstyrelsen tillstyrkt järnvägsplanen.

Den som vill överklaga har dock fortfarande möjlighet och får då vända sig till regeringen. Dessutom ska en miljötillståndsprövning göras i Mark- och miljödomstolen innan det blir grönt ljus att börja bygga. Miljöprövningen pågår parallellt med planprövningen.

– Järnvägsplanen talar om att vi får ta det här markanspråket men för att få arbeta i vatten krävs en miljödom. Mark- och miljödomstolen hanterar inte miljödomen innan vi kommit så pass långt att planen är tillstyrkt och inskickad till planprövning. Vi får ingen dom förrän planen vunnit laga kraft.

Och just vattenfrågan har varit ett av frågetecknen i länsstyrelsens arbete med att tillstyrka järnvägsplanen.

– Det svåraste har nog varit omfattningen, sedan finns det svårigheter av olika slag. Det har varit mycket med vattnet och svårartade intrång in i naturmiljöer. I sin miljökonsekvensbeskrivning har Trafikverket angett hur de ska göra men det blir ju en separat prövning i Mark- och miljödomstolen, säger Jan Persson, samhällsbyggnadsdirektör, Länsstyrelsen Östergötland.

När det gäller själva järnvägsplanen är länsstyrelsens arbete över men de kommer att vara inblandade även i fortsättningen.

– Det gäller speciellt de på vattensidan som är delaktiga i miljöprövningen och även inom arkeologi och hanteringen av diverse fornlämningar under arbetet. De delar av länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet i olika lagstiftningar kommer att ha fortsatt jobb under byggskedet, säger Jan Persson.

Det finns också tre områden där Trafikverket måste visa upp färdiga kontrollprogram innan etappen börjar byggas. Det handlar om hur yt- och grundvatten ska skyddas under byggtiden. Trafikverket ska också visa en detaljerad massahanteringsplan för jord- och bergsmassorna från tunnelbygget. De ska också ha ett ekologiskt kontrollprogram för Kolmårdsbranten som är en känslig naturmiljö av riksintresse och där det kommer att bli ganska stora intrång vid tunnelmynningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!