Esterön – ett förfall som ingen tar ansvar för

Byggnaderna på Esterön förfaller. Naturreservatet i Bråvikens inre lopp har blivit en skamfläck och ingen har velat ta på sig ansvaret för det blivit så.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2014-11-16 11:11

Det blir tydligt när nu utredningen om Esterön är klar. Att reparera de förfallna byggnaderna, som bland annat består av en semesteranläggning och ett 20-tal småstugor, skulle kosta 2,1 miljoner kronor. Och frågan, som inte får ett svar i utredningen, är vem som ska stå för notan. Ön skänktes en gång till Norrköpings kommun av staten under förutsättning att den inte såldes vidare och skulle vara tillgänglig för alla att besöka.

2005 slöt kommunen ett avtal med Norrköping hamn och stuveri, som sedan dess arrenderat ön och då också haft som uppgift att hålla den i gott skick. Men hamnen menar att kommunen gjort det ekonomiskt omöjligt att fullfölja arrendeavtalet eftersom den varit ovillig att skjuta till de pengar som krävs. Kommunen å sin sida menar att medel ställts till förfogande genom att man räknat av avgifter för nyttjanderätten som hamnen är skyldigt att betala enligt ett avtal från 1997.

I utredningen som nu genomförts säger man:

– Frågan är om det konstaterade upprustningsbehovet gör att hamnen helt eller delvis borde betala de 2,1 miljoner kronor som krävs i reparationer, eller om kommunen på något sätt brustit i sina åtaganden.

Och där står man idag. Under 2000-talet har därför orden om att ön ska vara tillgänglig för alla successivt ekat allt tommare. Båttrafiken har upphört, semesteranläggningen har fått överges eftersom VA-anläggningen förbjöds av miljöskyddsnämnden redan 2003, husen har fått förfalla. Ön har blivit ett outnyttjat naturreservat, där kommunekologerna skött om ön enligt skötselplanen, men där verksamhet för allmänheten successivt upphört.

Det var sedan NT skrivit om om förfallet i samband med att vi besökte ön tillsammans med Naturskyddsföreningen för ett och ett halvt år sedan, som dåvarande kommunalrådet Bengt Cete (MP) beställde utredningen. Han vill veta vad som går att göra för att ön åter ska bli ett spännande utflyktsmål för norrköpingsborna och vad det skulle kosta.

Han hade tre utgångspunkter: att göra ön till ett lågprisalternativ för dem som inte har råd att semestra utomlands, att lyfta fram öns natur- och kulturvärden och att ta vara på de investeringar kommunen har gjort på ön.

Utredaren Lennart Carlsson på kommunstyrelsens kansli har gjort en sammanställning vad det skulle kosta att återställa ön, men på olika nivåer. Att återuppta båttrafiken och driva den under två sommarmånader skulle till exempel kosta 1,5 miljoner kronor, men om man istället väljer att ha båttrafik hela året blir kostnaden sju miljoner.

Att ställa i ordning husen och åtgärda de undermåliga VA-anläggningarna skulle kosta allt från 2,2 miljoner kronor till 7,7 miljoner beroende på ambitionsnivå.

Det dyraste alternativet innebär att man skulle kunna erbjuda övernattning och servering med hotellstandard året. Totalkostnaden skulle då bli över 14 miljoner kronor, eftersom det också förutsätter båttrafik ut till ön året om. Då krävs att en kommersiell aktör är intresserad. Utredaren konstaterar att det finns en sådan men att den i så fall vill köpa ön för en symbolisk summa. Utredaren menar att det troligen är omöjligt på grund av miljöbalkens regler om naturreservat.

Det billigaste alternativet skulle innebära att bara dagvistelse tillåts med medhavd mat och möjligen uthyrning av stugor i mindre skala. Inga åtgärder skulle vidtas för att förbättra VA-anläggningen. Ingen båtförbindelse utan taxibåt skulle användas. Det finns också ett mellanalternativ där en intresserad förening kan driva anläggningen. Övernattning skulle då vara möjlig med enkel standard och enkel servering och båttrafik under sommarmånaderna.

Hur mycket pengar man ska lägga ner på ön har att göra med hamnens strategiska intressen av ön. VD Patrik Åman är fast besluten att hamnen också i framtiden behöver Esterön:– När Inre hamnen byggs måste vi göra stora investeringar för att flytta verksamheten från innerstan ut mot Pampushamnen. När vi muddrade inseglingsrännan lades muddermassorna norr om Esterön och vi behöver den platsen som en buffert även framöver, när mer muddring blir nödvändigt.

Avtalet med hamnen går ut om ett år och fram till dess måste kommunens politiker ha bestämt sig om hamnen ska få fortsätta arrendera ön eller om företagets strategiska behov av Esterön kan säkerställas på annat sätt. Utredaren föreslår ingenting kring detta men menar att det nu är hög tid att bestämma hur man vill se framtiden för Esterön.

Antingen vidtas åtgärder för att möjliggöra ett ökat friluftsliv enligt någon av de tre nivåer som diskuterats i utredningen eller också bestämmer man sig för att fortsätta som i dag. Det vill säga att ingenting görs för att Norrköpingsborna ska kunna återta ön som ett utflyktsmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om