NT har vid flera tillfällen berättat om striden kring hetvattencentralen, som är Eons reservkraftverk för fjärrvärmeförsörjningen av Norrköping och Söderköping under stränga vintrar och om något skulle hända med anläggningen på Händelö eller överföringsledningen.
Anläggningen ligger illa till när kommunen vill skapa en ny attraktiv stadsdel kring inre hamnen, det som tidigare kallades Östra Saltängen. Kommunen ser helst att Eon hittar en ny plats någon annanstans och sa därför nyligen upp tomträttsavtalet. Senast 2019 måste man ha lämnat området. Däremot vill kommunen att byggnaden ska vara kvar men användas till helt andra saker.
Eon reagerade skarpt och menade att verksamheten mycket väl kan vara kvar och att en flytt skulle bli mycket kostsam, närmare bestämt 250 miljoner kronor. När uppsägningen kom gick man därför till mark- och miljödomstolen för att få uppsägningen upphävd.
Men nu har de två stridande parterna alltså kommit överens om att gemensamt göra en utredning, som ska vara klar till jul, där man vänder på alla stenar för att se om hetvattencentralen kan integreras med den nya stadsdelen. Skulle det visa sig att detta är omöjligt ska man också tillsammans försöka hitta en annan lokalisering.
– Däremot löper den juridiska processen parallellt kring uppsägningen av tomträttsavtalet. Det är vi överens om eftersom vi ju fortfarande inte vet vad utredningen kommer fram till, berättar Eons regionchef Björn Persson.
Men viljan finns alltså nu hos kommunen att diskutera olika utvägar för att hetvattencentralen ska kunna finnas kvar i området även när bostäder och verksamheter finns på plats.
– Det finns lösningar. Det har man visat på andra håll i landet och vi är villiga att modifiera anläggningen på ett sätt som gör att den kan finnas kvar, säger Björn Persson.
Tidigare har Eon sagt att man kan tänka sig att bygga om reservkraftverket till förnybara bränslen som bioolja och att man kan klä delar av fasaden med solpaneler bland annat.
Arbetet som nu ska göras av den gemensamma projektgruppen är bland annat att ta reda på länsstyrelsens syn på skyddsavstånd till bostäder och hur sannolikt det är att en detaljplaneläggning kan göras för bostadsändamål med en hetvattencentral mitt i planområdet. Man vill också undersöka om området som hetvattencentralen disponerar måste vara så stort som idag. Men också hur bränsletillförseln till anläggningen kan ske när bostäder finns i omedelbar närhet.