En trafikfara på julbordet

Vill du piffa upp julbordet, men gillar de lite mindre förändringarna? Byt ut julskinkan mot vildsvin.

Den kraftigt växande vildsvinsstammen har nu hamnat på julbordet - i form av julskinka. Tobias Härle på City Gross säger att många äldre tycker att vildsvinskinkan påminner om skinka, som den smakade förr. Foto: Magnus Andersson

Den kraftigt växande vildsvinsstammen har nu hamnat på julbordet - i form av julskinka. Tobias Härle på City Gross säger att många äldre tycker att vildsvinskinkan påminner om skinka, som den smakade förr. Foto: Magnus Andersson

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2012-12-06 09:08

Enligt Nationella Viltolycksrådet har 243 viltolyckor med vildsvin skett hittills i år.

I början av 1980-talet fanns bara ett hundratal frilevande djur i Sverige. Sedan dess har stammen ökat med otrolig fart och det beräknas finnas mellan 50 000 och 80 000 djur
i Sverige.

Den ökande vildsvinsstammen har skapat problem för både bönder och bilister.

Stora skador
Nu vill Länsstyrelsen att fler markägare och jägare ska samverka för att öka avskjutningen och minska vildsvinsstammen.

- Vildsvinsskadornas stora omfattning är inte acceptabel, säger landshövding Elisabeth Nilsson i ett pressmeddelande.

En ökad jakt, ger även en ökad tillgång på kött. Ett närproducerat och ekologiskt alternativ som nu också butiksägarna slår mynt på.

Vildsvin på matbordet för kanske tankarna till Asterix och Obelix gigantiska måltider i Gallien. Ett lättare sätt kan vara att byta ut den traditionella julskinkan mot den mer vilda smaken hos vildsvin.

- Allt vilt ger en tydligare och mörkare smak, säger Tobias Härle, på City Gross i Norrköping.

Lokalt producerat
De vilda svinen skjuts av lokala jägare och skickas sedan för styckning i Västervik.

Men att veta exakt var din lilla gris kommer från är inte möjligt.

- Spårbarheten är för dyr. Uppfödda svin har ofta en siffra som följer med under produktionen, det har vi inte här, säger Tobias Härle.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om