En seglats för våra döende havsbottnar

Nästan en tredjedel av Östersjön täcks av syrefria bottnar och något måste göras för att förhindra spridning.

Foto: Leif Hallberg

Norrköping2011-08-22 00:00

Om det ville Naturskyddsföreningen tillsammans med elever från Skeppsholmens Folkhögskola lära ut under lördagen i Norrköping.

Tillsammans seglar de med det stora segelfartyget Shamrock längst med ostkustens hamnar i sommar för att berätta hur Östersjön hotas.

I helgen nådde de Norrköping och lade till i hamnen för att låta allmänheten gå ombord.

Fartyget kom bland annat lastat med akvarier med Östersjöarter: snäckor, tångräkor, havstulpaner, blåmusslor, fiskar, blåstång och rödalger.

Ja, det var vad som fanns i ett akvarium i alla fall. Det som skulle föreställa det "friska" havet.

Bottendöd
I ett annat akvarium som skulle visa hur det "sjuka", syrefattiga havet såg ut fanns det inte mycket som levde.

I dag är övergödning, syrebrist och bottendöd stora problem i Östersjön. Framför allt är det fosfor och kväve som är de största bovarna i dramat.

Men även om det ser illa ut för Östersjön finns det hopp, menar Bo Björnsäter på Naturskyddsföreningen som även tycker att det är viktigt att framhålla de positiva förändringarna som skett.

- Vissa miljögifter som PCB och DDT har ju minskat under de senaste 20 åren. Det har man bland annat sett på att havsörnarna och gråsälarna kommit tillbaka. Men det kommer nya miljögifter också hela tiden och nu är det framför allt dioxiner och flamskyddsmedel som finns i naturen, säger han.

Länet inte värst drabbat
Förutom miljögifter är det största hotet för Östersjön övergödningen, det vill säga att det är för mycket kväve och fosfor i havet som i dag lett till bottendöd.

- 30 procent av Östersjön är på grund av övergödningen helt livlös i dag. Stendöd, konstaterar Bo Björnsäter.

Den marina miljön längst med Östergötlands kust tillhör inte bland de värst drabbade områdena, men den är inte heller något att jubla åt.

Slätbaken ligger illa till
På en sexgradig skala där man bedömer övergödning, bottenfauna, makroalger, växtplankton, siktdjup, syre och ifall särskilda förorenande ämnen finns i området bedöms Östergötlands kust generellt som måttlig.

På vissa platser, till exempel kring Slätbaken och Valdemarsviken bedöms dock kustområdena som otillfredsställande och dåliga.

- Det är inte bra. Det finns mycket jordbruk
i Östergötland och lite våtmarker som i annat fall skulle kunna hjälpa till att fånga upp näringsämnena innan de når havet, säger Bo Björnsäter.

För att minska tillförseln av näringsämnen till havet vill Naturskyddsföreningen bland annat att en miljöavgift på konstgödsel införs i Sverige.

Pengarna ska i så fall gå till åtgärder inom jordbruket för att minska läckage av näringsämnen.

Men en annan viktig insats för ett bättre Östersjön för Naturskyddsföreningen är att informera och skapa opinion som gör att gemene man också vill hjälpa till och dra sitt strå till stacken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om