Då och nu
Det är snudd på att tanken svindlar. Pampig patriciervilla, omgiven av en prunkande trädgårdsanläggning och med direktkontakt med Strömmen i guldläge i centrala Norrköping. Varje fastighetsmäklares våta dröm. Inte oväntat stannar det vid just en dröm. De eleganta villorna i kvarteret Enväldet är sedan länge borta och numera ersatt av betydligt mera anonym, men funktionell, bebyggelse.
Kvarteret Enväldet? Var? Kanske inte alldeles lätt att peka ut på rak arm. Säger man däremot Palace – klassiska nattklubben och restaurangen – vet åtminstone 97 procent av alla Norrköpingsbor exakt var vi befinner oss. En del av centrala Norrköping som har genomgått en omfattande förändring sedan 1960-talets inledning. Då revs de, en gång, så eleganta villorna och ersattes av moderna kontorshus, där även Lennart Polhammar öppnade Palace.
Starten skedde den första april 1966, under namnet Strand, och man lockade med grill, kasino och en cocktailbar där trubaduren Anders Fugelstad stod för underhållningen. I matsalen uppträdde samtidigt Atlantic Four och Lennart Polhammar insåg klokt nog att det krävdes artister för att få fart på verksamheten. "Kött och potatis blir man inte rik på", som han uttryckte det.
De gamla fina villorna, med tillhörande trädgårdar, hade anor från 1700-talet och beboddes av Norrköpings tidiga elit. Vissa av fastigheterna hade även små, privata badhus vid Strömmen. Omtalad var bland annat den Källgrenska trädgården, med adress Bråddgatan 13–15, som fått namnet av släkten med samma namn. Familjen Källgren köpte sin del av Enväldet på 1870-talet och fick även en storslagen trädgård med rabatter, buskar och en fontän.
Idyllen varade inte för evigt och i skiftet mellan 1950- och 60-talen stod flera av husen i kvarteret Enväldet tomma. NT rapporterade om att de övergivna fastigheterna lockade till sig "ljusskygga element". Det talades om en förslumning av det en gång så stolta området och ett av de gamla 1700-talshusen gick till och med under benämningen "skandalhuset".
Någonting måste göras – frågan var bara vad?
Konstakademiens arkitekter kom med förslag. Som ratades. Stadsplanearkitekt J H Hedlund levererade ett eget förslag som stöttades av byggnadsnämnden. Civilingenjör Hilmer Danielsson, Stockholm, som ägde större delen av kvarteret, var dock emot förslaget och i december 1958 var framtiden för Enväldet i allra högsta grad oviss. Det var den föreslagna utformningen som rörde upp känslorna. Och vem som skulle bekosta den. I J H Hedlunds förslag ingick terrassering ned mot vattnet liksom en utfyllnad med schaktmassor i viken där Strömmen svänger för att skapa en oas för allmänheten där det tidigare låg ett privat litet badhus.
NT uppmärksammade det hela den femte december 1958, under rubriken "Enväldets bebyggnad ovissare än någonsin", och skrev:
Det enda man kan säga är att i dag utgör kvarteret Enväldet tyvärr ingen prydnad varken för Bråddgatan eller som granne till Stadsteatern. Med nya Folkets hus massiva fasad i norr och ett eventuellt lika solitt höghus också i söder, som skymmer utblicken mot Strömmen riskerar vår lilla idylliska teater alldeles att drunkna i stadsbilden.
I artikeln beklagades också att det inte verkade bli något av stadsplanearkitekt Hedlunds förslag – "som han lagt ned en så stor möda på".
De tomma fastigheterna köptes så småningom av Armerad Betong och förvandlingen kunde ta sin början en bit in på 1960-talet. De gamla villorna revs. En av dem, det så kallade Janceska huset, skulle emellertid sparas för eftervärlden och plockades omsorgsfullt ned, bräda för bräda, för att läggas i ett magasin. Magasinet brann dock upp och med det även ett stycke värdefull 1700-talshistoria.
För ett antal år sedan, i början av 2000-talet, ingick kvarteret Enväldet i kommunens stadsförnyelseprojekt "Vid Strömmen" som skulle stärka Norrköpings varumärke som en modern parkstad vid vatten med olika uterum i samverkan. Målet för Enväldet var "att bättre utnyttja det goda läget och skapa en attraktiv samlingsplats, med god kontakt med vattnet. Att tillföra nya byggnader och en landskapsutformning som genom sin arkitektur och innehåll lyfter fram områdets förutsättningar och skapar en helhetslösning i denna del av Strömmenlandskapet". Ett tillskott av nya byggnader i glas föreslogs.
Projektet tystnade dock snart, inte minst sedan Palace slagit igen i maj 2010.