Inom en snar framtid kommer varslet, som Region Östergötland beslutade om i februari, att märkas på avdelningarna. Läkare och sjuksköterskor påverkas inte av varslet, men när medarbetare försvinner från kliniken kan de komma att drabbas ändå, menar undersköterskorna Elina Al Shamari och Ida Ählström.
– Regionen säger att de varslar på grund av arbetsbrist, men det finns absolut ingen brist på arbete. De varslar just nu från en arbetsgrupp som behövs i tjänst. Efter varslet kanske sjuksköterskorna kommer att behöva göra vårt jobb, säger Elina Al Shamari.
Vad finns det för risker med det?
– Att patienter inte får hjälp i tid. Sjuksköterskorna har redan jättemycket att göra, de kommer inte att hinna med även våra arbetsuppgifter, säger Ida Ählström.
De båda jobbar på medicinkliniken på Vrinnevisjukhuset. När vi träffar dem menar de att de troligtvis kommer att få lämna sina tjänster, eftersom de inte jobbat så länge på sjukhuset. Elina Al Shamari har jobbat på avdelningen i nästan ett års tid och Ida Ählström sedan maj 2023. Även om de visste att de låg i riskzonen för att bli varslade kom det som en chock.
– Jag fick panik. De hade inte gått ut med informationen om att de skulle börja ringa runt. Varken våra chefer eller vår fackliga representant visste om det. Människor riskerar att förlora sina jobb, och ändå kan man inte sköta kommunikationen bättre, säger Elina.
Ida Ählström, som varit anställd inom regionen under längre tid än Elina, trodde att hon kanske skulle kunna få möjligheten att omplaceras inom sjukhuset. Men eftersom regionen räknat på antal dagar du jobbat, inte tiden sedan du anställdes, ligger Ida längre ner på listan än vad hon trott. Hon anställdes i januari 2023, men jobbade inte heltid eftersom hon fortfarande gick i skolan.
– Jag tänkte att det var lugnt eftersom jag inte var bland de sista som blev anställda, men med systemet med dagar hamnar jag genast längre ner, säger Ida Ählström.
Med färre medarbetare tror både Ida och Elina att situationen kommer att förvärras för både patienter och personal.
– Det kommer att bli kaos, det är nästan skönt att inte vara kvar, säger Ida.
– Så känner jag med ibland, det kommer att vara jättejobbigt för dem som är kvar. Vi har redan fullt och överbeläggningar som det är på tre vårdlag, och nu ska vi korta ner det till två vårdlag efter varslet. Vi varslar ju inte patienter, de kommer ju fortsätta att komma in, säger Elina.
Både Ida och Elina fick ultimatumet att antingen ta sig an ett vikariat på rättspsykiatriska kliniken i Vadstena, eller troligtvis vara en av dem som varslas. För dem fanns det aldrig något val.
– Vi jobbar med sjukdomar som rör lungor, lever och andra organ. Jag kan ingenting om psykiatriska sjukdomar, det är en helt annan typ av vård och det handlar om att vårda dömda brottslingar, säger Ida.
Om Elina började jobba i Vadstena skulle det ta två timmar för henne att åka enkelresa med kollektivtrafik. Om hon hade börjat jobbet samma tider som i dag, hade hon inte kunnat ta sig dit alls, eftersom tågen inte går regelbundet på natten eller under tidig morgon.
– Det är som att man erbjuder ett jobb ingen kan tacka ja till, säger Elina Al Shamari.
Men det finns ju ändå möjlighet att flytta till Vadstena, vad tänker ni om det?
– Vikariatet gäller bara till juni, så det känns onödigt att flytta dit för att sedan kanske behöva flytta tillbaka. Det hade varit en annan sak om det var en fast tjänst, då hade jag övervägt det mer, säger Ida Ählström.
– Vi blir inte ens undersköterskor då, utan vårdare. Det är en helt annan tjänst. Jag kanske hade gjort det om det var en tjänst där jag åtminstone får jobba med det jag är utbildad till att göra. Det känns orimligt att säga upp hela mitt liv här för en tjänst som jag inte ens är utbildad till, då kan jag lika gärna jobba på H&M, säger Elina Al Shamari.
Efter att regionen i början av veckan gick ut med besked fick Elina veta att hon sägs upp. Ida omplaceras till hjärtavdelningen fram till november nästa år.