Elina fick en dag med delfinerna i djurparken

På söndagen fick Elina Brinkhammar från Skärblacka träffa delfiner och lära sig mer om djuren.

Honorna bestämmer. Lilla Peach är 2,5 månad och simmar nyfiket runt i bassängerna.

Honorna bestämmer. Lilla Peach är 2,5 månad och simmar nyfiket runt i bassängerna.

Foto: Leif Hallberg

Norrköping2015-10-01 02:00

Elina tycker mycket om djur och skulle gärna jobba med delfiner i framtiden.

– Tyvärr är jag allergisk mor alla pälsdjur så nu har jag en sköldpadda och fiskar hemma, berättar hon.

– Jag ser upp till dem som tar hand om delfiner och andra djur, säger Elina Brinkhammar och med den moti-veringen vann hon en guidad tur på delfinariet i Kolmårdens djurpark.

Hygien är väldigt viktig så att djuren inte ska bli sjuka. 70 kilo sill och 40 kilo lodda serveras dagligen till de åtta delfinerna som bor i Kol-mården. Varje delfin har sin egen hink och ska äta olika mycket beroende på sin vikt. De får även sockerfritt gelatin som en extra belöning och vätsketillägg.

– Vi kan inte ge hur mycket fisk som helst, då blir de för stora. Ariel har kalv just nu och behöver äta mer, berättar delfintränaren Elin Ström.

Lilla Peach är 2,5 månad och simmar runt i bassängerna. Hon är nyfiken på det mesta.

– Det är honorna som bestämmer i flocken. De hjälps åt med kalvarna men det är inte vem som helst som får simma med Peach, det bestämmer Ariel, säger Elin Ström.

Under några sekunder får vi se hur Peach diar sin mamma. Det är först efter sex månader som en kalv kan börja äta fisk.

32-åriga Nephele är den enda viltfångade delfinen. Hon kom till Kolmården från en annan djurpark. Numera byter parkerna bara delfiner med varandra och inga fångas vilt.

Delfinerna är olika varandra och tycker om olika saker. Nephele tyckte mycket om att bli klappad och fick även en puss av Elina. Fenah älskar bollar och vill inte sluta leka med dem.

– Det var jätteroligt och jag har fått se så mycket, säger Elina Brinkhammar.

Luktar fisk. Fisk står menyn varje dag och skötarna måste se till att den är god och tinad. Här visar tränaren Elin Ström    Elina Brinkhammar hur det ska se ut.
Luktar fisk. Fisk står menyn varje dag och skötarna måste se till att den är god och tinad. Här visar tränaren Elin Ström Elina Brinkhammar hur det ska se ut.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om