– Vi fick precis information om att det ska bli distansundervisning från och med nästa vecka. Och det är jättebra. Vår skola är inte så stor, så det blir ofta väldigt trångt. Bland annat i kafeterian, säger Lisa Ahl, som går i årskurs tre på Hagagymnasiet.
Klasskompisen Patricia Carlsson inflikar:
– Vi har också haft problem med långa köer till matsalen. Så det här beslutet känns helt rätt. Jag är faktiskt lite rädd för att få corona, även om jag inte tillhör riskgruppen. Men mest orolig är jag för att smitta andra.
De båda eleverna förklarar att skolan redan vidtagit en del åtgärder för att minska trängseln.
– Förra veckan infördes distansundervisning för alla i årskurs två, nästa vecka var det meningen att vi i trean skulle vara hemma och veckan efter det alla ettor. Men det känns ändå inte som att det blivit så mycket färre elever, trots att alla tvåor varit hemma den här veckan, tillägger Lisa Ahl.
En tanke som lyfts bland eleverna är att varje klass i större utsträckning skulle ha egna klassrum och inte förflytta sig mellan olika lektionssalar.
– Men det funkar ju inte eftersom man måste komma åt material och sånt som finns i speciella klassrum. Så det här beslutet är det bästa, säger Patricia Carlsson.
Av samma åsikt är Albin Timber och Felicia Lind, som båda går i årskurs tre på Ebersteinska gymnasiet, även om båda betonar att distansundersvisning inte är något som de egentligen föredrar.
– Det är bra med tanke på smittorisken. Och det känns rätt skönt att kunna sitta hemma. Men det är inte så lätt att plugga på distans. Man kan ju inte får hjälp av lärarna på samma sätt. Och man saknar det sociala, säger Albin Timber.
Felicia Lind håller med.
– För mig som inte har så bra disciplin när jag sitter hemma, kan det bli svårt. Jag har svårt att hitta rutinerna. Och jag är inte rädd att bli smittad för min egen del. Men jag är rädd för att jag ska smitta andra i min närhet, så därför är det här beslutet bra.
Negra Pasalic är rektor för teknikprogrammet på Ebersteinska. Hon säger att skolan kommer att stötta eleverna med så kallad fjärrundervisning, precis som i våras.
– Det innebär att eleverna kan koppla upp sig och delta i lektioner och ha direktkontakt med sina lärare via exempelvis Skype. Det gynnar ingen elev att inte få den kontakten, konstaterar hon.